REISVERSLAG CARSTENSZ EXPEDITIE MEI 2010

Van 4 Mei tot en met 27 Mei ging onze Carstensz expeditie door met niemand minder dan Wilco Van Rooijen. Deze Seven Summits en succesvol K2 klimmer uit Nederland mag gerust beschouwd worden als één van de beste klimmers ter wereld! Daarom was het dan ook voor Oceanic Expeditions een ware uitdaging om de Carstensz voor hem te organiseren. De voorbereidingen voor deze uitdagende Seven Summits beklimming begonnen al midden 2009…

Op 4 Mei 2010 was het dan zo ver: vanuit Schiphol – Amsterdam vertrok het team van 9 klimmers voor het grote avontuur. Via Singapore werd er richting Denpasar-Bali gevlogen, waar we het nodige konden doen om onze permits finaal in orde te brengen. Enkele dagen op Bali waren ook cruciaal om te wennen aan de tijdszone en het klimaat. Nadien vlogen we verder met Garuda via Udjung Pandang naar Timika op Papoea. Timika was onze laatste stop in de beschaafde wereld want een dag later vlogen we met een zelf gecharterd vliegtuig richting Ilaga, waar onze expeditie begon. Bij aankomst op de landingsstrip in Ilaga werden we opgewacht door tal van Papoea dragers die ons vergezelden naar de lokale politiepost waar onze permits zorgvuldig werden gecontroleerd. Van hieruit lopen we via enkele primitieve Dani dorpen richting Pinapa, het laatste Papoea dorp voor we de eindeloze jungle introkken. In Pinapa namen we afscheid van de beschaving, zo leek het wel. Wat nadien volgde was een eindeloze jungle, in grootte enkel overtroffen door het Amazonewoud…

De eerste twee dagen liepen we door een landschap dat ons liet terug denken aan de Lord of the Rings films: prachtig groen, een waar paradijs. Vanaf de derde dag lieten we de jungle achter ons en trokken we de hoogvlakte op. We traverseerden een omgeving die zich nog het beste liet vergelijken met een soort heide. Hier en daar vonden we rotsachtige plateaus op onze weg. Via diverse hellingen met scherp gesteente ging het op en neer en passeerden we steeds meer hoge rotswanden en diepe canyons. Via de prachtige maar uitdagende “Nieuw Zeeland Pass” bereikten we het “base camp” van de Carstensz Piramide, de hoogste top van het continent Oceanië! Hier verbleven we 2 dagen op een hoogte van 4.330 meter vooraleer het team zich waagde aan de uitdagende rotsbeklimming naar de top.

Het ganse team zette een prachtprestatie neer door de top te bereiken. De voldoening was zeer groot, zeker bij Wilco Van Rooijen en Bjorn Vandewege die erin slaagden om de top binnen de 48 uur twee maal te bedwingen! Ook vermeldenswaardig was de uitzonderlijke prestatie van team Promountain (Harry Lunter, Hans Achterbosch en Ron Fonville) die als eersten de top wisten te bereiken met hun team.

Ook wil ik toch nog even vermelden dat men niet altijd een topsporter moet zijn om een uitzonderlijke prestatie te leveren, daarvoor zorgde één van de deelnemers. Zo was er Ed Bregman, die na een geslaagd zakenleven nu gaat voor een nieuw uitdaging in zijn leven. Ed wil de Seven Summits beklimmen! Fantastisch Ed! Een dikke proficiat ook aan de twee jongere klimmers Robert De Vries en Jochem Vlaardingerbroek.

De dag na de succesvolle beklimming vertrokken we huiswaarts en lieten we de hoogste top van Oceanië definitief achter ons. Via dezelfde route liepen we in vier dagen naar ons startpunt in Ilaga. Het feit dat we in dalende lijn liepen maakte het allemaal net iets eenvoudiger doch niet minder gevaarlijk. Daarom namen we bij elke moeilijke passage steeds de tijd om op een veilige manier richting bewoonde wereld te trekken. Na onze aankomst op de landingsbaan van Ilaga namen we afscheid van onze Papoea porters die ondertussen vrienden waren geworden om uit te vliegen met onze Twin Otter.

Na het geweldig succes van deze expeditie plant Oceanic Expeditions in de toekomst nog meerdere expedities. Misschien gaat u dan wel mee?