Natuurreis Azerbeidzjan de grote herfsttrek

details
photos
gelijkaardig

Natuurreis Azerbeidzjan de grote herfsttrek

Natuurreis Azerbeidzjan :

Azerbeidzjan is een zeer gevarieerd land gelegen aan de Kaspische zee en de Kaukasus.

Door deze ligging passeren hier uiteraard veel vogels op de trek. We concentreren ons hier niet zo zeer op roofvogels maar we hopen op goede dagen Van Kleine Trap en Witvleugelleeuwerik. Het record gedurende 7 jaar trektellen is voor Kleine trappen op 1 dag is 82048 maar dagen met meer dan 5000 zijn meer algemeen en zeer spectaculair.

Naast de trektelpost, gelegen tegen de Kaspische zee en de Kaukasus bergen,  bezoeken we de half-woestijn in het Nationaal Park  Shirvan voor de kropgazelle, wolf, zwarte francolijn, maar ook grote groepen Kleine trappen. In de Kaukasus gaan we op zoek naar Kaukasisch korhoen, Grote roodmus en Witkruinroodstaart. Daarnaast zijn er op zee en bij de meren grote hoeveelheden waad- en watervogels.

Enkel dagrecords van de laatste 7 jaar in de periode dat we ginder zijn voor deze natuurreis Azerbeidzjan ;

70 dwerggans – 266 Casasca – 5658 Pijlstaarten – 271 flamingo’s – 3281 Grote zilverreigers – 60 Roze pelikaan – 701 Kroeskoppelikaan - 9770 Dwergaalscholvers – 9342 Aalscholvers – 124 Steppe arenden – 20 Oostelijke keizerarenden – 275 arend spec. – 515 Bruine kiekendief – 198 blauwe kiekendief – 3 zeearend – 7 Ruigpootbuizerd – 82048 Kleine trap – 342 Kraanvogel – 2891 Kievit – 5 Morinelplevier – 15525 Kokmeeuw – 21 Zwartbuikzandhoen – 3 Palmtortels – 20 Velduil – 10 Smelleken – 2 Sakervalk – 3485 Kauw – 8065 Rook – 40 baardmees – 180 Witvleugelleuwerik – 157240 Veldleuwerik – 2030 Kortteenleeuwerik – 66101 Kalanderleeuwerik – 289040 Spreeuw -13855 Vink – 1555 Applevink – 7000 Groenling – 35 Roodvoorhoofdkanarie – 1582 Grauwe gors

Natuurlijk zit er af en toe een “specialleke” tussen zoals Pacifische waterpieper of Zzwartkeellijster.

Monniksgier en Steenarend zijn bijna dagelijks te zien vanop de trektelpost.

We zullen ons dagen bij de telpost afwisselen met de telpost in de omgeving van de Kaspische zee.

Vertrekdata voor deze natuurreis Azerbeidzjan:

26/10 T/M 8/11/2019

ERVAREN REISBEGELEIDER

De natuurreis wordt in goede banen geleid door Jef Leestmans een vogelaar met oog voor de hele natuur en ecologie die al jaren in Schotland woont en geobsedeerd door de vogeltrek met reizen naar Falsterbo, Gibraltar, Georgie en verschillende malen Israel. Daarnaast heeft hij een passie voor geschiedenis en een grote interesse in cultuur met inbegrip van de eetcultuur. Zijn grote doel is zijn liefde voor de natuur over te brengen en tracht om van iedere reis een top vakantie te maken. We worden in Azerbaijan bijgestaan door een plaatselije engelstalige gids.

 

Accommodatie en transport

We overnachten 2 nachten in een 4 sterren hotel, 1 nacht in een 3 sterren hotel en de overige nachten in B&B of Geusthouses de maaltijden worden genutigd in restaurants terwijl voor de lunches er steeds een pick-nick is voorzien. We verplaatsen ons in minibus.

De wandelingen zijn over het algemeen gemakkelijk maar we doen ook 2 bergwandelingen op een rustig tempo. Op de trektelpost wordt er telkens een halve dag terplaatse gebleven. Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een gezonde interesse voor natuur. Ervaring is niet noodzakelijk!

 

 

Klimaat en kledij

De temperaturen liggen tussen de 15 en 20 graden met kans op een bui alhoewel het in deze tijd van het jaar meestal droog is.. Stevige wandelschoenen/botines zijn wenselijk. Een poncho kan handig zijn of een regenjas en regenbroek.

 

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er een goede mogelijkheden voor fotografie. Dit is een allround reis: dit betekent dat we landschappen en dieren kunnen fotograferen. Alle lenzen van breedhoek tot telelens zijn bruikbaar. Maar ook met een compact camera kun je hele mooie dingen doen!

Reisschema :

Dag 1 : 26/10/ 2019  

Nachtvlucht vanuit Brussel of Amsterdam naar Baku waar onze natuurreis Azerbeidzjan start.

Dag 2 : 27/10/2019 

Aankomst in de vroege morgen in Baku waarna we naar het hotel rijden voor wat extra nachtrust en een laat ontbijt.  Na het ontbijt rijden we naar het Gobustan Nature Reserve wat een archeologische site is met petroglyven. Het is een Unesco World Heritage site met petroglyven die tussen de 5000 en 40000 jaar oud zijn. Daarna bezoeken we de modder vulkanen die een geologisch wonder zijn.

We vernachten in het 4 sterren hotel Kur in Mingəçevir 87 km van Baku.

Dag 3 : 28/10/2019 

We rijden naar het Shirvan National Park. Het gebied is een halfwoestijn gelegen onder de zeespiegel met een totale oppervlakte van 65.589 ha, gelegen in het zuid-oostelijke Kura-Araz laagland.

Hier kijken we uit naar zowel zoogdieren als vogels. Wolven, Jakhals, Wilde kat zijn aanwezig evenals de bedreigde Kropgazelle en de Jerboa een soort springmuis.. De Zwarte Franklolijn broedt hier evenals enorm veel paren Kleine Trap. Er bevinden zich grote groepen Klander- en Veldleuweriken, tussen de ganzen bevinden zich Dwerggans en Roodhalsgans. Er zijn een paar kunstmatige meren met Flamingo, Grote en Kleine Zilverreiger en veel eenden, verder Purperkoet, Kaspische rietgors, Reuze zwartkopmeeuw, Kroeskoppelikaan en voor de roofvogels Blauwe kiekendieven, Smellekens maar ook Zeearend en oostelijke Keizerarend.

Opnieuw overnachting in het 4 sterren Kur Hotel

Dag 4 : 29/10/19 

We bezoeken het zoutmeer van Lake Aggol, het vogelrijke meer is op de lijst van de Ramsar conventie wat zijn internationale waarde voor vogels bewijst. Het meer is gevormd door een enorme aardbeving in 1139 toen rotsblokken van de berg Kapaz de rivier afdamden . Zowel Roze als Kroeskoppelikaan zijn hier te zien evanals Dwergaalscholvers, Kleine en Wilde Zwaan en zeer veel eeendensoorten. Flamingo’s en Kleine trappen zijn ook hier te verwachten. We overnachten in een Guesthouse in de omgeving.

Dag 5 : 30/10/19 

We rijden naar Beshbarmak met haar fantastische trektelpost we verkennen de omgeving vande trektelpost.

Dag 6 : 31/10/19 Dag 7 : 01/11/19 Dag 8 : 02/11/19 

Dit zijn onze eerste trekteldagen. Elke morgen bezoeken we de telpost, het weer en de hoeveelheid trek bepalen hoelang we elke dag ter plaatse blijven. Indien er weinig trek is verkennen we de vogelrijke omgeving met bergen en de kust van de Kaspische zee.

Verblijf in Guesthouse

Dag 9 : 03/11/19

We rijden naar Laza aan de voet van de 4243 meter hoge Shahdagh berg hier gaan we op zoek naar het Kaukasisch Korhoen. Laza is een Skistation gelegen op 1700 meter hoogte en door de Skipistes zijn de bergen gemakkelijker bereikbaar.  Uiteraard is er mogelijkhied om andere bergsoorten te zien zoals Grote Roodmus en Witkruinroodstaart.

Overnachting in Laza Guest House

Dag 10 : 04/11/19 

‘Morgens gaan we opnieuw op zoek naar Kaukasisch Korhoen en daarna rijden we in 2.5h uur 98 km door de fantastische Kaukasische bergen naar Khinaliq op 2180 meter hoogte. De landschappen alleen al maken dus trip onvergetelijk maar uiteraard gaan .

Overnachting in Khinaliq Guest House

Dag 11 : 05/11/19 

Een 2.5 h durende rit brengt ons terug naar Beshbarmak waar we nog 3 dagen  meer van de trek willen genieten.

Dag 12  : 06/11/19 :  Beshbarmak. Vogeltrek en omgeving

Dag 13 : 07/11/19  : Beshbarmak. Vogeltrek en omgeving en in de avond terugrit naar Baku.

Dag 14 : 08/11/19 : Een vroege ochtend terugvlucht naar Brussel of Amsterdam einde van deze natuurreis Azerbeidzjan.

 

Inbegrepen in deze natuurreis Azerbeidzjan :

- Internationale vlucht vanuit Brussel of Amsterdam naar Baku H/T.
- Luchthaventaksen.
- Alle overnachtingen in de vermelde hotels op basis van de vermelde maaltijden.
-  Alle uitstappen zoals vermeld begeleid door Nederlandstalige reisleider Mr Jef Leestmans.

Niet inbegrepen in deze natuurreis Azerbeidzjan :

- Annulatie- of bijstandsverzekering.
- Visum kosten voor Azerbeidzjan.
- Dranken en persoonlijke uitgaven.

Opmerkingen :
- Single supplement op aanvraag.
- Minimum 6 deelnemers.

Volg ook onze andere bestemmingen : 

https://www.oceanicexpeditions.be/thema/eco-birding/iran-natuurreis-met-een-vleugje-cultuur/

natuurreis Azerbeidzjannatuurreis Azerbeidzjannatuurreis Azerbeidzjannatuurreis Azerbeidzjannatuurreis Azerbeidzjannatuurreis Azerbeidzjannatuurreis Azerbeidzjannatuurreis Azerbeidzjannatuurreis Azerbeidzjannatuurreis Azerbeidzjannatuurreis Azerbeidzjannatuurreis Azerbeidzjannatuureis Azerbeidzjannatuurreis AzerbeidzjanNatuurreis Azerbeidzjan
vanaf 2895 euro 26 Okt T/M 8 Nov 2019

Meer info over 'Natuurreis Azerbeidzjan de grote herfsttrek'

    captcha

    (*) = verplichte velden