Iran natuurreis met een vleugje cultuur

details
photos
gelijkaardig

Iran natuurreis met een vleugje cultuur

Iran natuurreis :

Alborz bergen – Centrale woestijn – Eilanden in de Perzische golf en enkele culturele attracties zoals Isfahan en de graftombe van Cyrus de Grote.

Algemeen:

Iran, het vroegere Perzië, spreekt velen tot de verbeelding. Niet alleen voor haar zeer rijke cultuur maar ook voor haar zeer rijke natuur met veel verschillende habitats en uiteraard de bijhorende vogels en dieren. We bezoeken in het noorden het Hyrcanian woud in de Alborz bergen en uiteraard de bergen zelf en het Khar Turan National park. We rijden door de Centrale woestijn met een overnachting in een prachtige 400 jaar oude Caranvanserai. Uiteraard kunnen we de prachtige stad Isfahan met het Naqshe- Jahan square niet missen. We rijden door tot Shiraz met de graftombe vanCyrus de Grote en vliegen daarna naar 2 eilanden in de Perzische golf. Daarna terugvlucht en bezoek aan Teheran en vervolgens huiswaarts.

Enkele doelsoorten:

Vogels: Iraanse rouwmees, Perzische Steppegaai, Kaspisch berghoen, Perzisch roodborst, Dwergtjiftjaf, Hume’s braamsluiper, Perzische woestijnpatrijs, Grote rotsklever, Kaukasisch strandleeuwerik, Alpenkraai, Alpenheggemus en Sneeuwvink, Vale woestijnvink, Witbandleeuwerik, Isabeltapuit, Zwartkopgors, Maquiszanger, Oostelijke kraagtrap, Renvogel, Sahelzandhoen, Kroonzandhoen, Woestijn en Rosse woestijnleeuwerik, Woestijntapuit, Woestijnvink, Monnikstapuit, Oostelijke rouwtapuit, Finch’s tapuit, Bonte en Oostelijke blonde tapuit, oostelijke Roodstaarttapuit, Palmtortel, Indische Scharrelaar, Kleine Groene Bijeneter, Witoorbuulbuul, Purperhoningzuiger, Indische rotsmus, Indische zandleeuwerik, Sindmus, Witoogbuizerd, Grijze frankolijn, Tamariskspecht, Krabplevier, Indische ralreiger, Westelijke rifreiger, Aasgier, Grote Griel, Grote kuifstern, Bengaalse stern, Arabische stern, Brilstern, Roodsnavelkeerkringvogel, Saunders stern en Arabische aalscholver, Indische Scharrelaar

Zoogdieren:

Aziatische jachtluipaard (zeldzaam), Perzische zebra, Kropgazelle, Indische gazelle, Moeflon, Bezoargeit, Perzische Luipaard of Caucasus leopard (Panthera pardus ciscaucasica) (zeldzaam), Lynx (Lynx lynx), Bruine Beer (Ursus arctos), Wolf, Goudjackhals of Golden jackal (Canis aureus), Moeraskat of Jungle cat (Felis chaus), Tuimelaars en Indische bruinvis.

Maar we kijken naar al wat leeft en bloeit tijdens deze Iran natuurreis.

Vertrekdata voor deze natuurreis  Iran:

4/06 T/M 15/06/2019

Je gids: Jef Leestmans

Jef is een zeer ervaren reisbegeleider en natuurgids die met verschillende reizen naar Israël, Armenië en Georgië heel wat ervaring heeft in het Midden Oosten. Naast het overbrengen van zijn passie voor vogels en de hele natuur tracht hij van iedere reis een topvakantie te maken. Als voormalig Natuurwachter heeft hij oog voor de hele ecologie en probeert in iedere reis de link te leggen tussen geschiedenis, cultuur en natuur.

Dagindeling voor deze Iran natuurreis :

Dag 1 : Vlucht naar Teheran voor onze Iran natuurreis.

We worden naar het hotel gebracht en maken kennis met onze plaatselijke gids Youssef bij een heerlijk Iraans maaltijd.

Dag 2 : Vroeg in de morgen rijden we naar de Rudbarak regio naar het Hyrcanian forest op zoek naar Caspian tit of Iraanse rouwmees daarna naar Shahmirzad. 32.7% van het 55.000 km2 grote woud bestaat uit Oosterse beuk, de rest is een mix van verschillende loofboomsoorten. Hyrcanian betekent wolfland en deze komt hier ook nog voor evenals Perzische Luipaard Caucasus leopard (Panthera pardus ciscaucasica), Lynx (Lynx lynx), Bruine Beer (Ursus arctos), Everzwijn (Sus scrofa), , Goudjackhals golden jackal (Canis aureus), Moeraskat jungle cat (Felis chaus), Das (Meles meles), en otter (Lutra lutra). Uiteraard is de kans klein dat we op een eendaagsbezoek al deze soorten gaan zien maar het geeft wel aan hoe wild de streek nog is. Mogelijkheid voor Dwergtjiftjaf, Kaspisch berghoen, Grote en gewone rotsklever, overnachting in hotel.

Dag 3 : We rijden naar het Parvar beschermd gebied aan de zuidkant van de Alborz bergen. We doen een wandeling in het half hooggebergte en kijken uit voor Perzische roodborst, Kaspisch berghoen, Steenarend, Lammergier, Alpengierzwaluw, Kaukasisch strandleeuwerik, Alpenkraai, Alpenheggemus en Sneeuwvink.

Na de lunch rijden we naar Qale bala waar we in een prachtig traditioneel guesthouse verblijven.

Dag 4: Na het ontbijt bezoeken we het Touran Nationaal Park. Dit is 14.000 km2 groot en bestaat uit hooggebergte (2000 meter) en zoutvlaktes. Het is het enige gebied waar je Aziatische jachtluipaarden kunt zien, er zijn nog een 40 tal van deze prachtige dieren in de streek. We besteden een hele dag in dit prachtig nationaal park waar we zullen genieten van het open landschap met de grassteppes. De Perzische Steppegaai, de enige Iraanse endemische vogel, staat hoog op onze verlanglijst. Verder vind je hier  Vale woestijnvink, Zwartbuikzandhoen, Scharrelaar, vele leeuweriksoorten waaronder Witbandleeuwerik, Isabeltapuit, Zwartkopgors en Maquiszanger. Natuurlijk kijken we niet alleen naar vogels naast de Aziatische jachtluipaarden zijn hier ook Perzische zebra, Kropgazellen en Indische gazelle, Moeflons en Bezoargeiten.

We overnachten opnieuw in het prachtige traditionele guesthouse.

Dag 5: We verlaten de steppes en bergen en rijden door de centrale woestijn naar Anarak. Natuurlijk doen we de nodige stops om vogels en dieren te bekijken. Alleen al het woestijnlandschap is de moeite waard. Mogelijkheden voor: Oostelijke kraagtrap, Renvogel, Sahelzandhoen, Kroonzandhoen, woestijn en rosse woestijnleeuwerik, witbandleeuwerik, woestijngrasmus, woestijntapuit, woestijnvink, Monnikstapuit, Oostelijke rouwtapuit, Finch’s tapuit, Bonte en Oostelijke blonde tapuit, oostelijke Roodstaarttapuit.

We overnachten in een prachtige 400 jaar oude caravanserai

Dag 6 : We bezoeken het Abbasabad  beschermd woestijngebied waar we uitkijken naar de Perzische woestijnpatrijs of See See Partridge. Dit is ook het habitat voor Oostelijke kraagtrap.

We overnachten in 1 van de mooiste steden in Iran Isfanhan met haar prachtige duiventorens die een voorbeeld zijn van de woestijnarchitectuur in Iran.

Dag 7: Na al dit natuurgeweld bouwen een cultuurdag in. Dit kan een rustdag zijn of een opwindende dag in Isfahan, bij de naam denk je al onmiddelijk aan de sprookjes van 1001 nacht van Shehezarade. Isfahan is de tweede grootste stad van Iran met 1.87 miljoen inwoners en ligt in het Iraanse hoogplateau. Het oude stad gedeelte is een Unesco World Heritage site met vooral dan de Naqshe-Jahan of Imam plein. Aan het plein liggen 2 mooie moskeeën, de Masjid-i-Sjah moskke met zijn kleurrijke tegels en de Masjid-i-Sjeik- Lutfulla moskee met zijn beroemde blauwe koepel, hier bevindt zich ook het Ali Qapupaleis.

Dag 8: Nogmaals een cultuurdag maar nu met een flinke verplaatsing van 480 km naar Shiraz.

Onderweg bezoeken we opnieuw 2 Unesco World Heritage sites, de Persepolis en de graftombe van Cyrus de Grote, de stichter van Perzië. De Persepolis. Of stad van de Perzen, is gebouw rond 500 BC door Darius I De Grote. Natuurlijk kijken we ook opnieuw uit naar vogels zoals Isabeltapuit en andere half-woestijnvogels. We overnachten in een hotel in Shiraz,  De stad heeft als bijnaam 'de stad van rozen en nachtegalen' en staat bekend als de stad van de dichters, literatuur, wijn en bloemen.

Dag 9: Op naar de Perzische Golf en dit met een binnenlandse vlucht naar het eiland Qeshm, dit eiland is een paradijs voor natuurliefhebbers. We spenderen minimaal een halve dag vogelkijken in het centrale deel van het eiland en bezoeken het enige Geopark van het Midden-Oosten. We zien hier de flora en fauna overgaan naar Zuid-Aziatische flora en fauna; Palmtortel, Indische Scharrelaar, Kleine Groene Bijeneter, Witoorbuulbuul, Purperhoningzuiger, Indische rotsmus, Indische zandleeuwerik, Sindmus, Witoogbuizerd, Grijze frankolijn, Tamariskspecht om er maar enkle te noemen. We overnachten in een Guesthouse.

Dag 10: Een hele dag vogelen in de Mangrove bossen per boot. Het spreekwoord in gedachte “Last but not least” wordt dit ongetwijfeld weer een topdag, buiten de soorten van de dag voordien kijken we uit naar Krabplevier, Indische ralreiger, Westelijke rifreiger, Aasgier, zelfs kans op Grote Griel maar de vele sternen gaan zeker onze aandacht trekken; Grote kuifstern, Bengaalse stern, Arabische stern, Brilstern, verder zijn er kleine broedklonies van Roodsnavelkeerkringvogel, Saunders stern en Arabische aalscholver, hoogst waarschijnlijk broedt de Perzische pjlstormvogel hier ook. Alsof dat nog niet genoeg is maken we ook kans op Tuimelaars en Indische bruinvis maar ook walvissen komen hier voor.

Dag 11 : Gedurende een halve dag exploreren we Hengam Eiland 2 km ten zuiden van Queshm. Dit kalkrijke eiland is zeer droog en hier bevinden zich weer soorten die meer tot Azië dan to het Midden Oosten behoren zoals Indische Scharrelaar en Indische Gazelle. Op de overtocht weer kans op zeezoogdieren. Het is een visserseiland dus genieten we zeker van een smakelijke verse vismaaltijd waarna we terug per boot naar Qeshm varen vanwaar we naar Teheran vliegen.

Dag 12: Het programma voor deze Iran natuurreis  hangt een beetje af van het terug vlieguur maar we nemen aan dat er na het ontbijt nog voldoende tijd is om een halve dag Teheran te verkennen, dit is in ieder geval in het programma voorzien.

 

Inbegrepen :
- Internationale vlucht naar Teheran H/T.
- Vlucht Qeshm – Teheran H/T.
- Luchthaventaksen.
- Alle overnachtingen in de vermelde hotels op basis van de vermelde maaltijden.
-  Alle uitstappen zoals vermeld begeleid door Nederlandstalige reisleider Mr Jef Leestmans.

Niet inbegrepen :

- Annulatie- of bijstandsverzekering.
- Visum kosten voor Iran.
- Dranken en persoonlijke uitgaven.

Opmerkingen :
- Single supplement op aanvraag.
- Minimum 6 deelnemers.

Nuttige informatie voor deze Iran natuurreis :

Hoofddoek voor vrouwen en best geen te strakke kledij.

Geen shorts of korte broeken voor mannen noch vrouwen.

Alcohol is niet verkrijgbaar tijdens deze Iran natuurreis.

Kaart van Iran

Volg ook onze andere reizen : https://www.oceanicexpeditions.be/thema/eco-birding/png-birds-of-papua-new-guinea/

 

Iran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuur9Iran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuurIran natuurreis met een vleugje cultuur
vanaf 3500 euro 4 Juni T/M 15 Juni 2019

Meer info over 'Iran natuurreis met een vleugje cultuur'

    captcha

    (*) = verplichte velden