Natuurreis Armenië, voor de echte vogelliefhebbers

details
photos
gelijkaardig

Natuurreis Armenië, voor de echte vogelliefhebbers

Natuurreis Armenië brengt ons naar de bakermatten van onze cultuur met heel wat vroeg-christelijke schatten, kerkjes, relicten en kloosters. Armenië is de wieg van het christendom. Heel wat eeeuwenoude kerkjes en kloosters zullen hiervan getuigen. Dit alles temidden van ongelooflijke landschappen met de bergen van de Transcaucasus en door de verschillende habitats ook een ongelooflijk rijkdom aan vogels en planten. We bezoeken visvijvers en meren, steppes en halfwoestijnen, bergen, het warme maar dorre zuiden bij de Iraanse grens om te eindigen in het bosrijke noorden. Armenië is een klein land in de Kaukasis omsloten door Turkije, Georgië, Azerbeidsjan en Iran.

Het is een dun bevolkt gastvrij land met slechts 4 miljoen inwoners waarvan er 1.4 miljoen in de hoofdstad Yerevan wonen. Armenië is een prachtige vogel- en natuurbestemming en vormt een geografisch brug tussen Europa en Azië.

Het landschap is een afwisseling van diepe canyons, rotsformaties, meren, rivieren en moerassen. De transkaukasische bergen leveren een prachtige achtergrond voor het bloementapijt met orchideeën en wilde tulpen.

natuurreis Armenië
Karahunj

Reis Hoogtepunten: Arendbuizerd, Syrische bonte specht, Kleine vliegenvanger, Groene fitis, Roze spreeuw, Steppebuizerd, Keizerarend, Dwergarend, Schreeuwarend, Steenarend, Vale gier, Lammergier, Aasgier, Kaukasische bergtjiftjaf, Armeense Meeuw, Groene en Gewone Bijeneter, Steenheggemus, Kaukasisch Korhoen en Kaukasich Berghoen, Witstaartkievit, Finch tapuit, Roodhoofdkanarie, Perzische roodborst, Rouwmees, Rotskruiper, Roodstaarttapuit, Dwergaalscholvers, Lachsternen, Vorkstaartplevier, Blonde tapuit, Steenortolaan, Bergkalanderleeuwerik , Grote Rotsklever, Grote vale spotvogel, Menetries grasmus, Rode woestijnvink.

lammergier
lammergier

Bloementapijt van wilde tulpen, orchideeën en andere bergflora, de Carahunge steencirkel, De vele kerken en kloosters, de Amberdburcht, de Armeense keuken, de Armeense gastvrijheid...

Vertrekdata voor deze natuurreis Armenië:

30/04-12/05/2020

ERVAREN REISBEGELEIDER

De natuurreis Armenië wordt in goede banen geleid door Jef Leestmans een vogelaar met oog voor de hele natuur en ecologie. Daarnaast heeft hij een passie voor geschiedenis en een grote interesse in cultuur met inbegrip van de eetcultuur. Jef heeft al vel reizen naar Armenië georganiseerd en begeleid zowel natuurreizen als cultuurreizen. Zijn grote doel is zijn liefde voor de natuur over te brengen en tracht om van iedere reis een top vakantie te maken. Bij dit alles zal hij de hulp hebben van een plaatselijke gids.

Accommodatie en transport voor deze natuurreis Armenië 

Voor deze natuurreis Armenië overnachten we in zeer comfortabel hotels en de uitstekende maaltijden worden genutigd in restaurants op enkele lunches na waar door omstandigheden een pick-nick is voorzien. Alle kamers zijn ensuite dus voorzien van toilet en badkamer. De Armeense keuken is een mix van een Meditarane, Europese en Oosterse keuken met van alle drie het beste. Ze zijn dol op verse kruiden en kazen, ook de Armeense wijn is niet te versmaden terwijl de Armeense Cognac een topper is.

We verplaatsen ons in minibus behalve voor de bergwandelingen waar we 1 maal gebruiken maken van 4X4’s die ons zo hoog mogelijk brengen, dit hangt af van het weer,en daar zal ook van af hangen hoe zwaar de bergwandeling zal zijn. Hou er rekening mee dat we voor de bergwandeling  op grote hoogte zitten en daardoor alles iets moeilijker wordt maar indien je denkt dat het zwaar is kan je meerijden tot in de bergen en daar verder van de natuur genieten.  Voor het Kaukasische berghoen is de wandeling korter maar pittig, we wandelen rustig en wachten regelmatig.

De overige wandelingen zijn over het algemeen makkelijk soms zijn de weersomstandigheden zwaarder dan de wandeling, hitte in de zuiderse kloven of fikse namidagse onweersbuien. Deze reis is toegankelijk voor iedereen met een gezonde interesse voor natuur. Ervaring is niet noodzakelijk!

Klimaat en kledij

In deze periode van het jaar is het over het algemeen mooi en zonnig weer. Het kan echter altijd gebeuren, dat het bewolkt is of fikse onweersbuien in de naniddag. In de zuiders kloven kan het flink heet zijn tot 30 C maar in de hoge bergen ligt er nog sneeuw. Tijdens de excursies ‘s morgens en ‘s avonds kan het best fris tot koud zijn. Goede warme en waterdichte aangepaste kledij voor heel uiteenlopende omstandigheden is dus aangewezen. Hou dus rekening met kledij zowel voor hitte, regen als voor koude in de vroege ochtend en in de bergen. Vermijd echter dikke kledij, beter is het om met lagen te werken. Stevige wandelschoenen zijn noodzakelijk zeker voor de bergen. Paraplu of poncho kunnen handig zijn. Stekende insekten zijn meestal geen probleem maar een muggenwerend middel is toch aangewezen voor de visvijvers.

REISSCHEMA

 

Dag 1 (30/4) : Nachtvlucht vanuit Brussel voor onze natuurreis Armenië naar Yerevan aankomst rond middernacht.

Overnachting Royal Plaza hotel 4* of dergelijke in Yerevan

Dag 2 (1 Mei): Yerevan - Mount Aragats - Amberd – Yerevan

Laat ontbijt, omdat we toch nog even willen bijslapen na de nachtvlucht. We gaan meteen de bergen in voor onze natuurreis Armenië met de berg de Aragats 4090 meter hoog. Op onze eerste stop speuren we naar Bergkalanderleeuwerik. We rijden tot de sneeuwgrens voor Grijze gors, Kaukasische strandleeuwerik, Perzische roodborst, Steenheggemus, Schreeuwarend, enz.. Met de Amberdburcht en klooster erbij wordt dit een prachtige opening. De Amberd burcht ligt op 2300 meter hoogte op de samenvloeing van de Arkashen en de Amberd. De naam van de burcht Amberd betektent *burcht in de wolken” en is gebouwd in de 7de eeuw.

Overnachting in Yerevan. hotel Royal plaza or similar Lunch in Amberd (O,M,A).

 

Dag 3 (2 Mei)

Yerevan –Vedi Gorge (70 km / 1h00) – Armash - Yeghegnadzor

Packed lunch

We vertrekken vandaag redelijk vroeg rond 8 uur voor de Vedikloof en de Armash visvijvers.

Eerst de halfwoestijn van de Vedikloof want in de namiddag is het hiervoor meestal te warm. In deze halfwoestijn met Tamarisk, Camel's Thorn en Sagebrush vegetatie vinden we heel wat interessante vogels zoals Finch’s tapuit, Roodstaarttapuit, Rosse waaierstaart, Steenortolaan, Oostelijke en Grote vale spotvogel, Woestijnvink en Vale woestijnvink, Rotsklever en Grote rotsklever, Rotsmus en waarschijnlijk  is de Bleke rotsmus ook al terug. In de lucht cirkelen verschillende roofvogels zoals Aasgier, Vale gier, Arendbuizerd en zelfs regelmatig Lammergier. We pickinicken in de kloof waarna we naar de visvijvers van Armash rijden. Armash is genesteld in de voetheuvels van Mount Ararat, de berg waar de Ark van Noah geland zou zijn, het is een groot wetland gebied en ligt op het kruispunt van Armanië, Turkije en Nakhichevan, de Azerbeidjaanse enclave

Het terrein is halfwoestijn met vijvers en natuurlijke zoutmeren, irrigatie en drainage kanalen, zoetwater en warme artesische (kwel) bronnen, dit alles heeft Armash omgetoverd tot een vogelparadijs met 220 soorten die er tot nu toe genoteerd zijn.

De Armash visvijvers is een van de hotspots voor vogelaars in de Kaukasus regio en zeker een van de hoogtepunten van de reis. Bij de visvijvers kom je ogen te kort met alle reigerachtigen, de onvergetelijke Witstaartkievitten, Zwarte ibis, Dwergaalscholvers, Roze spreeuwen, rietvogels inclusief Veldrietzanger, snor en Grote karekiet, Bijeneter, Groene bijeneter, Scharrelaar, Steppevorkstaartplevier, en Witgateend maar vooral Witkopeend. Verder zien we hier ook ons eerste Armeense en Pontische meeuwen. Natuurlijk zijn er ook verschillende steltlopers.

Overnachting in Arpa hotel in Yeghegnadzor (O,M,A).

www.hotelarpa.am

 

Dag 4 (3 Mei)

Yeghegnadzor - Norovank- Areni Cave – Yeghegnadzor

Na het ontbijt gaan we voor een combinatie van cultuur en natuur. Zo bezoeken we de Areni-grotten en het Norovank klooster. Maar voor de vroege vogels, in de buurt van het hotel vind je Syrische bonte specht, Roze spreeuw, Dwergooruil, Wielewaal en Nachtegaal.

Op het hoog gelegen plateau hebben we kans op o.a Lammergier. Eerste stop zijn de Arenigrotten waar mensen 6000 jaar geleden reeds een hoge cultuur hadden met ovens, wijnbewaarplaatsen en wijnmakerij, de oudste schoen ter wereld is er gevonden. De ingang van de grotten is versierd met huiszwaluwnesten, verder ook Rotsduif en Alpenkraai.

Na de grotten wandelen we door de vallei richting Noravank klooster één van de meesterwerken van Middeleeuwse Armeense architectuur, gebouwd gedurende de 13de-14de eeuw door de architecten Siranes en vooral Momik. Dit klooster is het voorbeeld voor alle latere gebouwde kerken in Armenië. Het klooster complex is gekend voor zijn markante steenversieringen. Het ligt boven de prachtige Areni-vallei met zijn basalte orgelpijpen en vanaf het klooster is er zicht op een steenarendnest. Indien je geen zin hebt om het klooster te bezoeken dan kijk je gewoon rond want hier bevinden zich Roodvoorhoofdkanarie, Steenarend, Lammergier, Oostelijke blonde tapuit, Roodmus en Perzische roodborst. We zien hier ook onze eerste Khatskhars of gebeeldhouwde kruisstenen. We lunchen in Noravank en hebben hoogstwaarschijnlijk de kans om het bakken van de Lavash broden te zien.

 

Overnachting in Arpa hotel in Yeghegnadzor (O,M,A).

 

Dag 5 (4 Mei)

Yeghegnadzor - Gndasar – Sisian Plateu met Karahunch en Goris

packed breakfast

Vroeg opstaan vandaag want de bergwandeling staat op het `programma dit speciaal voor het Kaspisch Berghoen, maar natuurlijk zien we ook veel andere vogels en bloemen. Rode bergvink, Lammergier, Aziatsch steenpatrijs, Beflijster We rijden met 4X4’s top op grote hoogte,zover we kunnen in feite, en daarna wandelen we tot zo dicht mogelijk bij de top. Indien je een mindere konditie hebt kan je bij de jeeps blijven en vandaar alles bewonderen. Verleden jaar hadden we vanaf de jeeps zicht op een Bruine Beer met jong, hopelijk zien we hen opnieuw maar beloven kan natuurlijk niet, de Bezoar geit is meer waarschijnlijk te zien. Voor de plantenliefhebbers is dit ook een paradijs met verschillende soorten wilde tulpen en orchideeen, dit geldt trouwens voor de hele reis. Na de middag rijden we over het Sisian Plateau met Kleine torenvalk en Arendbuizerd naar Goris. Opnieuw verliezen we de cultuur niet uit het oog met een tussenstop bij de steencirkel in Carahunge hoogst waarschijnlijk veel ouder dan Stonehenge dat hiervan afgeleid zou zijn: Cara = stone Hunge = voice/echo terwijl Henge niets betekent in het Engels of Britton.

De Steencirkel zou voor sterrenobservatie gediend hebben en ook voor astronomische berekeningen.

Overnachting Mina hotel in Goris (O,M,A).

Dag 6 (5 Mei)

Goris-Shikahogh– Meghri – Agarak

Vandaag rijden we tot de Iraanse grens en je zult het groene landschap zien veranderen in dorre bergen dit door een zeer doorlatend vulkanisch gesteente. In de bossen rond Shikahogh vinden we Kleine vliegenvanger, Groene fitis, Balkan vliegenvanger en Middelste bonte specht. De tocht zal ons vandaag naar de grens met Iran brengen, maar niet zonder de nodige tussenstops voor Aasgier, Arendbuizerd, Kleine torenvalken.

Tijdens de tocht zijn we getuigen van het leven op het platteland met koehoeders, schaapherders, mesthopen,...

Het laatste stuk rijden we constant boven de 2000 meter met als uitschieter de Meghri-pass op 2534m hoogte.

Onze nieuwe verblijfplaats ligt in de groene Arasvallei in het levendige stadje Agarak omgeven door hoge bruine bergpieken..

 

Overnachting: ML hotel in Agarak (O,M,A).

 

Dag 7 (6 Mei)

Omgeving van Meghri

 

Vlakbij het hotel zitten Palmtortel, Syrische Bonte Specht, Nachtegalen, Hop, Wielewalen, Menestries grasmus, enz. De Moerbeibomen worden druk bezocht door Roze spreeuwen, dus een kleine wandeling voor het ontbijt is een aanrader. Vandaag bezoeken we 4 verschillende kloven voor Balkansperwer, Menetrie’s grasmus, Roodstaarttapuit, Rouwmees, Roodvoorhoofdkanarie, Finch´s tapuit, Rotsklever, Grote rotsklever, Aziatische steenpatrijs ... We zitten hier letterlijk op de Iraanse grens en het contrast met de groene valleien van Armenië is opvallend het gesteente is hier zeer waterdoorlatend waardoor op enkele valleiën na alles zeer dor is.

Overnachting: ML hotel in Agarak (O,M,A).

 

Dag 8 (7 Mei)

Meghri - Kapan - Goris

 

We verlaten het uiterste zuiden en rijden over enkele prachtige bergpassen terug naar Goris. Opnieuw doen we verschillende stops om vogels, platen en landschappen te bewonderen. Het is een aangename transferdag door de bergen. We kijken uit voor roofvogels en gieren. We wandelen door de prachtige haagbeukbossen met Kleine vliegenvanger, Groen Fitis, Nachtgaal, Wielewaal, Syrische en Middelste bonte specht. Klauwieren vinden we overal zowel Grauwe klauwier als Roodkopklauwier en Kleine Klapekster en voldoende kansen voor roodmussen en Roze spreeuwen. De Haagbeukbossen zijn zeer rijk aan planten met Dactylorhiza romana ssp georgica en Orchis simian om er maar 2 te noemen. Het gehele gebergte is bedekt met bloemen en vele zijn endemisch voor de Kaukasus area zoals Frittilaria kurdica en Fritilaria Caucasia. De vele irissen zijn adembenemend mooi.

4-star Hotel Mina (O,M,A)., www.hotel-mina.am

 

Dag 9 (8 Mei)

Goris - Jermouk gorge (Gndevank) - Yeghegnadzor—

 

We bezoeken opnieuw een kloof maar in tegenstelling tot Meghri is deze veel groener en dat geeft uiteraard weer andere soorten planten en vogels. Opnieuw zitten we in het hooggebergte, kan ook moeilijk anders in Armenië een land met een gemiddelde hoogte van 1900 meter. Het landschap blijft indrukwekkend en lokale vogels zijn Lammergier, Steenarend, Schreeuwarend, Dwergarend, Havik, Slechtvalk. De kloof is afgezet door prachtige basaltrotsen met haar hexagonale orgelpijpen. Grote vale spotvogel, Wielewaal, Nachtegaal, Perzische roodborst zijn allen broefvogel in deze kloof.

De kloof bezoeken we door afwisselend wandelingen en korte busritjes door te eindigen met een wandeling naar het Gndevank klooster. Het klooster is gebouwd in 936 in opdracht van Prinses Sephia of Syunik zeggende dat de omgeving was als een ring zonder juweel en het klooster was nu het juweel van de ring. In 999 werd de kerk, toegewijd aan Sint Stefaan, uitgebreid met een voorportaal en een versterkte muur. Het klooster was beschadigd door een aardbeving en gerestaureerd in 1965-1969, verdere restauraties zijn nog steeds bezig. Verschillende grafstenen hebben mooie afbeeldingen van jachttaferelen en natuurlijk zijn er weer mooie Khachkars (kruisstenen). Je kan dit alles bewonderen onder de zang van wielewaal of onder de vlucht van Alpenkraaien (O,M,A).

 

Dag 10 – 9 Mei: Yeghegnadzor – Selim – Lichk – Sevan (120 km/ met verschillende stopplaatsen)

 

We rijden over de Selim pas met zijn beroemde Caravanserai die op een oude zijderoute lag. Een Caravanserai is een primitieve herberg voor mens en lastdier. Zeker de moeite van een bezoek waard maar niet alleen voor de cultuur want rotsmus en rotszwaluwen broeden in het gebouw, hop zit regelmatig op het dak en rondom in de bergen zitten beide rotslijsters, tapuitsoorten, arendbuizerd enz. De volgende bergpas is weer uitkijken niet alleen voor vogels maar ook naar de vele bloemen met oa orchideeen. Soorten die je kan zien zijn Arendbuizerd, Blauwborst, Perzische roodborst, Waterspreeuw, Gele Kwikken, Kaukasische fraters, Zwarte roodstaart (2 ondersoorten) Rode Rotslijster. Daarna rijden we naar het Sevanmeer dit is met zijn 1900 meter boven de zeespiegel het tweede hoogste meer van Europa. Onderweg hopen we op Roodkopklauwier, Waterspreeuw, Rode Rotslijster, Arendbuizerd, Steppebuizerd, Keizerarend, Dwergarend, Vale Gier, Kaukasische bergtjiftjaf, de algemene Kleine Klapekster en bij de meren Armeense Meeuw, Roerdomp, Purperreiger, Witvleugelstern, Grote Karekiet. Het klooster Shevanank bij het meer lijkt op feestdagen soms op Scherpenheuvel in zijn gloriedagen met kraampjes allerhande. Bij het meer ook Groene en Gewone Bijeneter, Grijze Gors, Ralreiger, Kwak en een kolonie Armeense meeuwen (O,M,A).

 

 

Dag 11 – 10 Mei:

Sevan – Pambak Range - Tsaghkunyats Mountains/ Hnaqavan (60km/1 h) x2 – Yerevan

Om het Kaukasisch korhoen te zien moeten we al vroeg op pad en nadien komen we terug aan het hotel voor het ontbijt, na een korte rit maken we een niet te lange, maar stevige bergwandeling op rustig tempo, onderweg zien we opnieuw Groene Fitis die hier tarijk aanwezig is. De korhoenders verblijven hier rond de top boven de boomgrens bij de sneeuwtapijtresten. Om de dieren niet te storen kunnen we niet echt op foto-afstand gaan maar door de telescoop zijn ze prachtig baltsend waar te nemen. Na het ontbijt:

Op weg naar de prachtige beukenbossen van Dilijan zullen we Zwarte wouw en de alom aanwezige Grauwe klauwier en Roodmus zien, Bijeneter en Beflijster kunnen ook van de pratij zijn want deze trekken hier door maar natuurlijk broeden ze ook hier. In de buurt van het klooster van Haghartsin hopen we spechten te zien zoals: Grijskopspecht, Middelste bonte, Syrische bonte en Witrugspecht . In dit oud prachtig bos vind je ook Kleine vliegenvanger, Groene fitis, Balkanvliegenvanger, Zwartkopgrasmus en Roodmus. Haghartsin is een kloostercomplex met drie kerken gebouwd in vooral de 13de eeuw. Haghartsin heeft zijn naam gekregen doordat er traditioneel tijdens de bouw steeds een arend boven het klooster zweefde en werd toen algemeen belend als het klooster van de spelende (zwevende) arend. Hagh betekent spel en Artsin is een vorm van Artsiv wat arend betekent in het Armeens.

Overnachting in Sevan, Hotel Best Western Bohemian Resort www.bohemianresort.am of gelijkaardig (O,M,A).

 

Dag 12 – 11 Mei:

 

Op weg naar yerevan stoppen we bij een andere bergpas met opnieuw veel roof- en zangvogels daarna rjden we naar het wondermooi gelegen Geghard klooster. Boven het klooster vliegen steenarenden en gieren. We stoppen na de vroege start wat vroeger zodat er een wandeling in de stad kan gemaakt worden langs het promenade-plein met zijn mooie kunstwerken of langs de monumentale trap “de Cascade”. We sluiten af in het Nationaal Restaurant voor een gala diner met lokale muziek. 

Overnachting:  Royal plaza hotel of gelijkaardig (O,M,A).

 

Dag 13- 12 Mei: Een vroege nachtvlucht naar Brussel normaal gezien rond middernacht zodat we om 5 uur in Brussel aankomen en einde van deze natuurreis Armenië.

 

Afkortingen : O = Ontbijt M = Middagmaal A = Avondmaal.

Inbegrepen in deze natuurreis Armenië :

- Internationale vlucht vanuit Brussel naar Yerevan H/T.
- Luchthaventaksen.
- Alle overnachtingen in de vermelde hotels op basis van de vermelde maaltijden.
-  Alle uitstappen zoals vermeld begeleid door Nederlandstalige reisleider Mr Jef Leestmans.

Niet inbegrepen in deze natuurreis Armenië :

- Annulatie- of bijstandsverzekering.
- Visum kosten voor Armenië.
- Dranken en persoonlijke uitgaven.

Opmerkingen voor deze natuurreis Armenië :
- Single supplement 215 euro p.p.
- Minimum 6 deelnemers.

Volg ook onze andere bestemmingen : 

https://www.oceanicexpeditions.be/thema/eco-birding/herfsttrek-in-azerbeijan/

 

eastern rock nuthatchNatuurreis Armenië steppeNatuurreis Armenië NoravankNatuurreis Armenië NoravankNatuurreis Armenië NoravankNoravank zichtWoestijnvinkwitstaartkieviet glosy ibiswitstaartkievietwitstaartkievietvale woestijnvinkvale gierSyrische bonte spechtsteenheggemussteenarend alpenkraaisneeuwvinkschreeuwarend fNatuurreis Armeniëroze spreeuwrosse waaierstaartroderotslijsterralreigerperzische roodborstortolaan qaortolaan mKaukasisch strandleeuwerikNatuurreis Armenië Noravankmount AraratMenetriesgrasmuslammergierlammergierkwakkl TorenvalkKaukasische bergtjiftjafGroene bijeneterIsabel tapuit ggrote rotskleverGroene bijeneterdwergarendGrey necked buntinggrauwe klauwiergrauwe klauwiergr bijeneterfinch tapuiteastern rock nuthatchmeeuwaziatisch steenpatrijsarendbuizerdaasgierNatuurreis Armenië sevanavankschreeuwarend gNatuurreis Armenië landschapeastern rock nuthatchNatuurreis ArmeniëNatuurreis ArmeniëArmeniëdwarsbandwimpelstaart nemoptera sinuatadudukDiphelypaea tournefortiiIsabel tapuit gIris acutilobaNatuurreis ArmeniëArmeniëArmeniëcaucasian agamenatuurreis Armeniëwitstaartkievit gl ibis
vanaf 2530 euro 30 April T/M 12 Mei 2020

Meer info over 'Natuurreis Armenië, voor de echte vogelliefhebbers'

    captcha

    (*) = verplichte velden