Natuurreis Polen : Op zoek naar de wisent!

details
photos
gelijkaardig

Natuurreis Polen : Op zoek naar de wisent!

Natuurreis Polen : De oerbossen van Bialowieza en de moerassen van de Biebrza

Tijdens deze natuurreis Polen bezoeken we enkele gekende natuurgebieden in Polen, maar dan in een winters decor. We beginnen onze reis in Bialowieza. Bialowieza is gelegen op de grens met Wit-Rusland en staat bekend om het enige ongerepte oerbos dat Europa nog rest. Dit oerbos bestaat uit een beschermd biosfeerreservaat, enkel te bezoeken onder leiding van een gids. Rondom dit reservaat bevinden zich vele uitgestrekte bossen. Hier leven één van de laatste populaties Europese bizons, de wisent. Verder zwerven hier enkele roedels wolven rond. Ook de zeldzame lynx komt hier voor. Vele andere zoogdieren zoals de wasbeerhond, de bever, de otter, marters, elanden, edelherten, zwijnen en vele andere soorten bevolken deze bossen.

In deze periode zijn de spechten hier het meest actief. Van vogels komen hier onder andere de zeldzame witrugspecht, de drieteenspecht en de grijskopspecht voor. Met wat geluk zien we de Syrische bonte specht alsook de dwerguil.

We bezoeken deze bossen in een prachtig winters landschap. De temperaturen kunnen tijdens deze reis van +15 graden dalen tot – 20 graden, zodat hier een speciale winterse sfeer heerst! Soms wordt het echter niet kouder dan het vriespunt. Wees dus voorbereid!

Tijdens de winter zijn de wisenten, de Europese bizons, gemakkelijker te vinden door hun sporen te volgen. Om schade aan de bosbouw in de winter te beperken, zijn er op bepaalde plaatsen in de bossen voederplaatsen voorzien, waar we kans hebben om groepen wisenten te observeren. Of we ontdekken ze elders tijdens onze sneeuwwandelingen. Deze periode is ook ideaal om de wisent te fotograferen !

In de sneeuw zijn veel gemakkelijker de sporen van  wolven of lynxen te ontdekken en in de winter gebeuren er zelfs meer waarnemingen van deze soorten, dus laat ons hopen op een stevige portie geluk! Op de vorige reizen hebben we al eens een lynx gezien en op 2 winterreizen wolven.

We bezoeken tijdens deze natuurreis Polen het Siemianowka reservoir ten noorden van Bialowieza. Hier kunnen we onder andere de zeearend observeren, alsook andere overwinterende watervogels. In de winter kan je hier ook groepen met pestvogels tegenkomen.

Ook uniek aan deze reis is, dat we een dag het Wit-Russische Belovezhskaya National Park bezoeken. Deze daguitstap naar Wit-Rusland is mogelijk door een versoepeling van de visumprocedure. De documenten worden door de reisleider vooraf geregeld ! Maar een Internationaal Paspoort is hiervoor wel vereist !

Daarna trekken we naar de Biebrza moerassen waar we logeren in een mooi houten hotel, te midden van de natuur. In deze uitgestrekte moerassen leeft de grootste populatie elanden van Polen. In de winter trekken de elanden uit de moerassen naar de bossen en tijdens ochtendlijke en avondlijke excursies en autoritten zijn elanden vaak dichtbij de weg waar te nemen.

Ook zwerven hier nog wolven rond.  Bevers en otters zijn hier - naast de Amerikaanse nerts - nog algemeen. In de winter zijn otters gemakkelijker waar te nemen dan in de zomer aangezien ze soms overdag actief zijn in de buurt van wakken in het ijs. Van vogels komen we naast de zeearend, ook andere wintergasten tegen zoals ruigpootbuizerds, pestvogels, klapeksters en vele anderen.

Kortom, een boeiende reis, waar er voor de natuurliefhebbers en liefhebbers van winterse decors veel te beleven is!

Data:

22/02/2020 T/M 01/03/2020

23/05/2020 T/M 31/05/2020

het zijn 2 aparte reizen. In winter meer gefocust op wisent en andere zoogdieren. In voorjaar meer op vogels en andere natuur.

Begeleiding: Jorn Van Den Bogaert

Moeilijkheidsgraad: De sneeuwwandelingen worden aangepast aan de hoeveelheid sneeuw, maar wandelen in sneeuw kan ook vermoeiend zijn, zodat er toch een zekere conditie gewenst is.

Accommodatie: Authentieke houten hotels, in een prachtige omgeving.

In Bialowieza logeren we in het hotel Wejmutka: http://www.wejmutka.pl/eng/manor.php

In Biebrza logeren we 2 nachten in: http://www.dwordobarz.pl/

In Biebrza logeren we 2 nachten aan het Rode Moeras in: http://www.zagrodakuwasy.pl/en/

 

Aantal deelnemers: min. 5, max. 16

Transport: vliegen van Brussel op Warschau,

van daaruit met minibus of terreinwagen tot Bialowieza

 

Reisplanning: zaterdag 22/02/2019 tot en met zondag 01/03/2019

Dag 1: Brussel-Warschau-Bialowieza

-Vlucht Brussel naar Warschau

-Transport per minibus of terreinwagen van Warschau luchthaven tot Bialowieza.

-Check in Hotel.

-Namiddagexcursie bij tijdig arriveren.

-Avondmaal

-Spotlampexcursie op zoek naar de wisent en andere dieren.

Dag 2: Wandeling in het strikt beschermede reservaat van Bialowieza + de oerbossen van Bialowieza buiten het reservaat + avondobservatie.

-Ontbijt

- Bezoek onder leiding van een natuurgids van het strikt beschermde reservaatgedeelte en biosfeerreservaat van Bialowieza, bekend als de enige echte oerbossen die Europa nog resten.

-Bezoek aan het park van het jachtpaleis in Bialowieza en/of een klein wildparkje.

-Verkenning van de oerbossen van Bialowieza buiten het reservaatsgedeelte. Speuren naar lokale vogelsoorten, waaronder verschillende spechtensoorten. Sporen zoeken van wisenten, wolven of lynxen, hopelijk in een besneewd landschap.

-Avondmaal

-Spotlampexcursie op zoek naar de wisent en andere dieren.

Dag 3: Daguitstap naar Wit-Rusland

-Ontbijt of ontbijtpakket

-Bezoek aan het Wit-Russische Belovezhskaya National Park, de Wit-Russische uitloper van het Bialowieza National Park. Door een versoepeling van de Visumprocedure kan dit tijdens een daguitstap. Op Wit-Russische kant worden we gegidst door een lokale bioloog. Hier zitten dwerguil, ruigpootuil, witrugspecht, drieteenspecht en hazelhoen, alsook grotere aantallen wisenten. In 2018 en 2019 zagen we hier zelfs de zeldzame laplanduil. Een internationaal Paspoort is hiervoor wel noodzakelijk! Voor deelnemers die dit niet hebben wordt een alternatief programma voorzien.

Dag 4: Dagexcursie en bezoek aan Siemianowka reservoirs

-Vroeg ontbijt

-Ochtendexcursie naar enkele observatieplaatsen op de route naar Siemianowka.

-Excursie naar de Smianowka reservoirs ten noorden van lowieza, op zoek naar wisenten en eventueel overwinterende vogels alsook zeearenden.

-Avondmaal

Dag 5: Bialowieza-Biebrza

-Ontbijt

-Pakken bagage en uitchecken hotel

-Rit naar Biebrza-moerassen en inchecken in het prachtig gelegen hotel

-Namiddag excursie in de buurt

-Avondmaal

-Avondlijke autorit op zoek naar elanden

Dag 6 : Verkenning van de Biebrza-moerassen en zoektocht naar otters en bevers

-Ontbijt

-Korte wandelingen. We controleren regelmatig bepaalde plaatsen waar met een beetje geluk otters en bevers te zien zijn, afhankelijk van de hoeveelheid ijs dat hier op de Wizna en de Biebrza ligt en de wakken erin. Grote kans op het waarnemen van zeearenden.

-Avondmaal

-Wandeling naar een observatietoren om hopelijk elanden te observeren.

Dag 7 : Bezoek van de Noordelijke Biebrza of herhaling dag 6

-Ontbijt

-Bezoek aan de noordelijke Biebrza. Indien we op dag 6 geen otters of bevers gezien hebben, proberen we vandaag opnieuw.

-Rit naar het Rode Moeras en inchecken in hotel Zagroda Kuwasy

-Verkennen van de noordelijke Biebrza

-Avondmaal

-Overnachting in Zagroda Kuwasy

Dag 8 : Rode Moeras

-Ontbijt

-Dagexcursie in Rode Moeras

-Avondmaal

-Spotlampexcursie in de buurt van het hotel en richting het Rode Moeras

-Overnachting Zagroda Kuwasy

Dag 9 :Noordelijke Biebrza en autotrip van Biebrza naar Warschau

-Verkenning noordelijke Biebrza

-Transfer van Biebrza naar Warschau einde van deze natuurreis Polen.

 

Extra info:

Transport ter plaatse:

Transport is afhankelijk van het aantal personen. Dat kan een gehuurde minibus ter plekke zijn of bij een kleine groep de Landrover Defender 4x4 van de reisleider. In dat geval worden de deelnemers opgehaald op de luchthaven van Warschau.

Niet inbegrepen in deze natuurreis Polen :

De prijs is exclusief vluchten en exclusief middaglunch de eerste dag (de middaglunch consumeren we ergens onderweg of op luchthaven, dit is afhankelijk van de vluchturen).

Prijs hiervan is afhankelijk van de data van de reis. Richtprijs hiervoor: € 100-250

Vliegen kan op ‘Warschau Airport International’ vanuit Brussel maar ook via Ryanair op ‘Warschau Modlin’. Dat kan vanuit Charleroi of Eindhoven.

Reis- en annulatieverzekering is niet inbegrepen.

Inbegrepen in deze natuurreis Polen :

Voor de rest is deze prijs alles inclusief: ontbijt, picknickpakket, avondeten, alle overnachtingen, huurwagen of terreinwagen, brandstof voor de huurwagens of de terreinwagen, tol op autosnelwegen, parkingtickets, externe gidsen in Bialowieza reservaat, gidsbegeleiding en reservaties heel de reis, vergunningen, dagtickets, daguitstap naar Wit-Rusland !, …. De prijs is exclusief drank ter plaatse en exclusief privé-uitgaven.

De prijs is exclusief eten dat de deelnemers op de luchthaven kopen.

Totale prijs (exclusief vluchten):

€ 1375 per persoon en exclusief vliegtuigtickets.

2de afreisdatum € 1425 per persoon en exclusief vliegtuigtickets.

Eenpersoonskamertoeslag is € 150

Volg ook onze andere bestemmingen :

https://www.oceanicexpeditions.be/thema/eco-birding/wit-rusland-natuurreis/

 

 

 

LaplanduilWisentWisentWisentWisentWisentNatuurreis Polen : Op zoek naar de wisent!Natuurreis Polen : Op zoek naar de wisent!Natuurreis Polen : Op zoek naar de wisent!DrieteenspechtOtterLaplanduilKraanvogelDrieteenspechtGroep van meer dan 60 wisentenElandElandRingslangElandObservatietorenwatervleermuisWolvenspoorOtterNatuurreis Polen : Op zoek naar de wisent!Het maken van bijenkastenijsvissersNatuurreis Polen : Op zoek naar de wisent!KnobbelzwaanKraanvogelHotelHotel Zagroda KuwasyHotel Dwor DobarzHotel WejmutkaEen groep pestvogels
Vanaf 1375 euro 22 Februari T/M 1 Maart 2020

Meer info over 'Natuurreis Polen : Op zoek naar de wisent!'

    captcha

    (*) = verplichte velden