Natuurreis Schotland : Inner Hebrides

details
photos
gelijkaardig

Natuurreis Schotland : Inner Hebrides

Natuurreis Schotland

Islay en Jura met zijn zeevogels en beroemde whisky’s – Mull, het arendeiland – Rum en Canna 2 andere kleine eilanden in the Inner Hebrides

Intro van onze gids Mr Jef Leestmans :

Zee-armen, eilanden, bergen met Steenarend, Zeearend, Papegaaiduikers, Otters, en Duikers

 

Schotland is mijn tweede thuisland, ik woon er nu al sinds eind 2005 en het verveelt nooit. Zelfs niet na de meer dan 150 reizen die ik er al begeleid heb. Dit jaar gaan we terug naar de roots want in 1999 heb ik in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap 1 maand op Islay gewerkt. Het is daar dat ik mijn liefde voor Schotse whisky’s heb gekregen en het zeer gevarieerde eiland is me blijven bekoren.

We brengen een bezoek aan het nabijgelegen, desolate eiland Jura met zijn beroemde paps of Jura, neen geen borsten maar wel 2 bergen die er van op afstand op gelijken. Met tussen de 6 a 7000 edelherten is het zo goed als onmogelijk om deze niet te zien.

Mull is met zijn vele arenden, zowel steen- als zeearenden, nog steeds mijn lievelingseiland vandaar dat we dit eiland ook aan doen. Over Arnamurchan rijden we naar Morar, we blijven dus in het Wilde Westen. Vanuit Mallaig doen we een dagtrip naar de eilanden Rum en Canna een ideale boottrip voor het observeren van zeevogels en zeezoogdieren. We verblijven in Morar met zijn prachtige witzandstranden.

Zoals gewoonlijk besteden we veel aandacht aan vogels en planten maar natuurlijk ook weer aan cultuur, met inbegrip van Islay whisky’s, en geschiedenis. Een reis met 5 ferry’s en een dagboottrip zal ons zeker in de mogelijkheid brengen om verschillende zeevogels en zeezoogdieren te laten zien.

We doen telkens een daguitstap met minibus onderbroken door wandelingen, 1 overnachting op de Mull of Kintyre, 3 overnachtingen op Islay, 2 op Mull en 2 in Morvern, allen aan de Westkust. ’s Middags hebben we een pick-nick en de avondmaaltijden worden in het hotel genomen.

Reisdetails natuurreis Schotland : Inner Hebrides

Voor deze Natuurreis Schotland gaan we per trein vanuit Brussel met Eurostar en vandaar naar Glasgow, in London moet er met een 10 minuten wandeling van station gewisseld worden maar op eenvliegveld is dit gewoonlijk evenlang. Eventueel kan ook per vliegtuig gereisd worden maar dan vanuit Amsterdam.

Aantal reizigers: max 10

Datum: 17 juni - 25 juni 2020

Duur: 9 dagen

Reisbegeleider: Jef Leestmans

Uitstappen kunnen gewisseld worden volgens weeromstandigheden. Alle verplaatsingen in minibus of met een ferry.

 

17-junWedGlasgow Kennacraig-TarbertWest Loch hotel
18-junThursdayIslayOa-distilleryBowmore
19-junFridayIslayJuraBowmore
20-junSaturdayIslayGruinartBowmore
21-junSundayIslay-Mull via ObanSalen
22-junMondayMullSalen
23-juntuesdayMull-morarMorar
24-junWednesdayRum -CannaMorar
25-junThursdayMorar -Glasgow

 

Dag 1: 17 juni Trein vanuit Brussel over London naar Glasgow. Jullie worden door jullie gids en Schotlandkenner Jef Leestmans opgewacht aan het treinstation van Glasgow. Vandaar rijden we naar de westkust en de Mull of Kintyre naar Kennacraig waar we overnachten. Het aantal stops hangt af van de vlieguren maar jullie krijgen ongetwijfeld al een mooi beeld van de streek Argyll.

Overnachting West Loch Hotel in Kennacraig-Tarbert

Dag 2: 18 juni In de voormiddag om 10 uur nemen we de ferry naar het eiland Islay, dit is iets meer dan 2 uur varen we kruisen hier wat men noemt de Schotse Zee. Op elke boottrip kijken we uit naar zeevogels maar ook naar zeezoogdieren zoals bruinvissen, zeehonden en dolfijnen. Er komen hier 3 soorten dolfijn voor daarnaast is er ook kans op de planktonetende reuzehaai welke een 10 meter lang kan worden. Na de pick-nick bezoeken we de Lagavulin distillery om meteen in de goede stemming te komen. Daarna rijden we naar de Mull of Oa waar we naast vele andere vogels ook steenarend hopen te zien.

Overnachting in Bowmore

Dag 3:  Vrijdag 19 juni

We steken vandaag over naar het nabijgelegen eiland Jura met een 5 minuten durende overzet. Jura is bekend om zijn bergen de Paps of Jura. Hier gaan we ongetwijfeld edelherten zien. We maken hier een wandeling om zo op ons gemak alles te kunnen bekijken. Op Jura heeft George Orwell, echte naam Eric Blair, zijn beroemde boek 1984 geschreven. Jura is een 142 square miles maar heeft slechts 200 inwoners maar wel 5000 edelherten

www.walkhighlands.co.uk/islay-jura/jura-tarbert.shtml

In Tarbert maken we een wandeling van kust tot kust, Het terrrein kan drassig zijn maar het is een gemakkelijke wandeling van 4 km lang want het eiland is hier op zijn smalst.

https://www.walkhighlands.co.uk/islay-jura/corran-sands.shtml

We maken een tweede wandeling aan het witzandstrand van Corran, ook deze wandeling is een 4 km lang.

Dag 4: Zaterdag 20 juni

We bezoeken het NO van Islay met het Gruinart Nature Reserve. Loch Gruinart komt van het oud Noors en betekent ondiepe zeearm. Het reservaat is 1600 ha groot en bestaat voor het overgrote deel uit een werkende boerderij, dit vooral voor graasland voor overwinterende ganzen, daarnaast is een 250 ha slikke en schorre uitermate geschikt voor waadvogels. Daarnaast is er 980 ha heide. Op bet reservaat broeden Kwartelkoning, Blauwe Kiekendief, Alpenkraai, veel watersnippen en wulpen, 150 paar kievitten en 100 paar tureluurs. Er zijn 24 soorten vlinders en libellen waaronder de moerasparelmoervlinder. Het reservaat is ook zeer plantenrijk, je kan er ook otters en grijze zeehonden waarnemen. Het reservaat beschikt over een bezoekerscentrum en kijkhutten.

We bezoeken ook de westkust waar kleine kolonies zeevogels broeden.

Dag 5: Zondag 21 juni

We hebben een pittoreske rit van Islay naar Salen op Mull en dit over Oban. We rijden door Argyll het Schotse gebied waar de eerste Scots vanuit Noord-Ierland landen en het koninkrijk Dalriada oprichten in 498. We hebben zeker een stop in Kilmartin met zijn grafstenen en Kilmartin Glen deze vallei kent meer dan 150 prehistorische monumenten en is daarmee een van de rijkste archeologische vindplaatsen op het vasteland van Schotland. Naast verschillende standing stonessteencirkels en grafheuvels (cairns) wordt er beweerd dat dit gebied de grootste concentratie van prehistorische rotskunst (zoals de zogenaamde cup and ring marks) heeft van heel Europa. Naast monumenten uit het neolithicum en de bronstijd bevinden zich in Kilmartin Glen het uit de ijzertijd stammende Dunadd Fort, die het belangrijkste fort van het Keltische koninkrijk Dalriada was, en Carnasserie Castle, dat uit de middeleeuwen stamt. Hier ligt ook het reservaat Moine Mhor, een hoogveengebied met zoutmoerassen en zoutgraslanden. Visarend, Blauwe Kiekendief en Velduil broeden hier.

Vanuit Oban nemen we de ferry nar Mull waar we in het familiehotel van Salen verblijven.

Dag 6: Maandag 22 juni

We verkennen het vogeleiland Mull, bekend om zowel zijn Steen- als Zeearenden. Ook bevindt zich hier een groot aantal otters die met afgaand tij op zee vissen. Mull is niet alleen goed voor vogels maar ook landschappelijk is het prachtig met kleine wegen langs baaien die zich afwisselen met bergen. Dit eiland is staat op nr 1 van mijn favoriete Schotse plaatsen en dat zegt meer dan genoeg voor een land dat ik beter ken dan mijn eigen vaderland.

 

Dag 7: Dinsdag 23juni

We rijden en varen van Mull naar Morar met zijn witzandstranden. We spenderen voldoende tijd in Morven met Loch Struan, ook hier broeden zowel Steen- als Zeearend en op het meer zijn verschillende otters. Het landschap zal blijven bekoren en natuurlijk kijken we weer uit naar edelherten. In de namiddag wandelen we langs de witzandstranden van Morar en ons hotel ligt aan de baai.

Dag 8: Woensdag 24 juni

In Mallaig nemen we de ferry naar de eilanden Rum en Canna. We vertrekken om 10h10 in Mallaig en komen op Rum aan om 11h30 en vertrekken haast onmiddelijk terug naar Canna waar we om 12h45 aankomen, om 15h05 vertrekken we terug naar Mallaig met opnieuw een kleine tussenstop op Rum. Om 17h40 zijn we terug in Mallaig. Op deze boottocht kijken we vooral uit naar zeezoogdieren, zoals bruinvissen en dolfijnen maar ook dwergvinvis (een balleinwalvis) behoort tot de mogelijkheden evenals de plankton etende reuzehaai. Ook speuren we naar pijlstormvogels en stormvogeltjes. Op het kleine eiland Canna hebben we 2 uren om rond om te wandelen. Canna is een eiland van de Binnen-Hebriden, dat zich ten zuiden van het eiland Skye bevindt. Canna en het nabijgelegen eiland Sanday, dat bij laag water te voet bereikbaar is, zijn sinds 1981 eigendom van de National Trust for Scotland. Het is lechts 11 km2 groot en er wonen een 20 tal mensen. Op het eiland broeden vrij veel vogels zoals de Noordse pijlstormvogel en de Papegaaiduiker. Het eiland is sinds 1938 een vogelreservaat.

Dag 9: Donderdag 25 juni

We rijden langs Glen Coe en Loch Lomond naar het treinstaion van Glasgow. Deze rit is zeer pittoresque dus zijn er voldoende stop gelegenheden. We nemen de trein rond 12 uur om rond 21h00 in Brussel aan te komen, dit opnieuw met een tussenstop in London.

 

Prijs voor deze natuurreis Schotland : € 1950 per persoon, met de Eurostar naar London en vandaar per trein naar Glasgow.

Inbegrepen in deze natuurreis Schotland : overnachtingen, ontbijt, lunch en avondmaal, excursies, Ferrys naar Islay, Jura, Mull en boottrip naar de eilanden Rum en Canna, transfers en toegangsgelden, begeleiding, kortom alles vanaf de luchthaven/treinstation en terug

Niet inbegrepen in deze natuurreis Schotland :  Alcoholische drank, Annulatie en bijstandsverzekering.

Niveau: voor iedereen,

Accommodatie: hotel op basis van 2 persoonskamer

Volg ook onze andere bestemmingen : 

https://www.oceanicexpeditions.be/thema/eco-birding/natuurreis-armenie/

 

AlkGewone ZeehondGevlekte OrchisgannetDwergvinvis - WalvisbontbekplevierNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandNatuurreis SchotlandJura zichtJura zichtSteenarendIjsduikerGrijze ZeehondGewone zeehondKuifduikerNoordse sternMorarstrandNatuurreis SchotlandMorar strand evening lightNoordse stormvogelPapegaaiduikerotterOeverloperNatuurreis SchotlandHeidekartelbladReuzenhaaiZeearendWulpVisarendtapuitKilmartin
Vanaf 1950 euro 17 Juni T/M 25 Juni 2020

Meer info over 'Natuurreis Schotland : Inner Hebrides'

    captcha

    (*) = verplichte velden