Natuurreis Spanje: Ebro Delta –Steppen-Pyreneeën

details
photos
gelijkaardig

Natuurreis Spanje: Ebro Delta –Steppen-Pyreneeën

Natuurreis Spanje  Ebro Delta : Wilde kusten, Woeste bergen, Wetlands + Verlaten Steppes

De wetlands van de Ebro delta voor waadvogels, meeuwen, reigers, purperhoen daarna de steppes van Lleida en Belchite voor vooral DUPONTS LEEUWERIK maar ook zowat alle andere soorten leeuweriken, Zwarte tapuit en Kleine Trap en dan de Pyreneeën voor roofvogels en gieren, alpenheggemus, citroenkanarie, alpenmarmot, moeflon, gems

Reisdetails 

Spanje: Ebro-delta – Steppen Lleida en Belchite - Pyreneeën

Datum: 14/4 T/M 23/4/2020.

Duur: 10 dagen

Reisbegeleider: Jef Leestmans

Prijs: 1675 Euro, single toeslag, 110 Euro

 

VLUCHT

Brussel-Barcelona-Brussel

 

BESCHRIJVING;

In deze Spaanse topgebieden hebben we aandacht voor de gehele natuur alhoewel de hoofdklemtoon op vogels zal liggen. We beginnen in de wetlands van de Ebro-Delta op zoek naar Purperkoet, alle reigerachtigen, waad- en rietvogels. Het is trektijd dus kan je zowat van alles verwachten. Vervolgens gaan we naar de steppen van Belchite en Lleida, de zeldzame Duponts leeuwerik is een zekerheid verder vind je hier zowat alle leeuweriksoorten, Kleine trap, Griel, Zandbuikhoenders, Zwarte tapuit en veel roofvogels. Hoofdaccent ligt op vogels maar we bekijken de planten, insecten, zoogdieren, reptielen en amfibieen, dus al wat leeft en bloeit. Vervolgens gaan we nog naar de Pyreneeën om nog meer roofvogels en gieren toe te voegen aan de lange lijst van waarnemingen.

Je gids, Jef leestmans, overwintert al een aantal jaren in Spanje. Hij is een ervaren natuurgids met oog en passie voor cultuur en geschiedenis.

Ebro Delta

De eerste volle dag en de volgende morgen bezoeken we de Ebro Delta met zijn vele waadvogels en reigerachtigen, ibissen, sterns. Meeuwen zoals dunbekmeeuw en adouinsmeeuw en Purperkoet zijn zo goed als gegarandeerd.

Lleida Steppes

Alhoewel er al veel van deze steppes ontgonnen zijn blijven ze interessant voor Grielen, Zuidelijke Klapekster, Zwarte spreeuw, Kalander Leeuwerik, Gewone en Westelijke Blonde tapuiten en natuurlijk de Kleine Trap die nu aan het baltsen zijn. Bovendien is het trektijd en kan er vanalles passeren.

De Steppes van Belchite en Saragossa

Dit is het gebied voor de Duponts Leeuwerik bovendien is dit de beste tijd van het jaar om de vogel waar te nemen. Natuurlijk vind je ook hier weer alle andere steppevogels zoals zandbuikhoenders, Griel, tapuiten, Kalander Leeuwerik, Kleine Kortteen Leeuwerik, kiekendieven, Slangenarend, Havikarend. ’s Morgens is het een orkest van vogelgeluiden.

De Oostelijke Pyreneeen

 

Deze bergketen is natuurlijk overbekend.We overnachten in Ribes de Freser en met 3 nachten hier hebben we alle tijd om alles rustig te verkennen.   We gaan met een treintje van Queralbs naar Nuria  tot boven de boomgrens op 2000 meter waar we de bergweiden verkennen, daarna wandelen we 5.6 km naar beneden door een prachtige kloof met onder andere Gemsen, Moeflons, Edelherten, Steenarend, Rotskruiper, Vale gieren, Lammergier, Alpenheggemus. Als alternatie kan je ook terug met het treintje.  De tweede dag verkennen we de Bergen van Planoles bij Puig Mal kruisbekken, Vale gier, Lammergier, Steenarend, Slechtvalk, Beflijster, Blauwe en Rode Rotslijster zijn hier broedvogels. Alpenmarmot, moeflon en gemzen zijn natuurlijk ook niet te versmaden.

 

 

Enkele Doelsoorten

 

HavikarendAlpenkraai
Steenarendzandbuikhoenders
SlangenarendBlauwe rotslijster
DwergarendRode Rotslijster
Kiekendieven 3 soortenRotskruiper
PuperperkoetAlpenheggenmus
Klein WaterhoenBrilgrasmus
PorceleinhoenProvencaalse grasmus
Kleine TrapOoievaar
GrielZwarte Ooievaar
Vale GierZwarte Ibis
LammergierZowat alle reigersoorten
Audouins MeeuwEen uitgebreid aantal waadvogels
DunbekmeeuwHop
LachsternThekla Leeuwerik
FlamingoKalanderleeuwerik
Grijze gorsDuponts Leeuwerik
CirlgorsKortteenleeuwerik
Grauwe gorsKleine Kortteenleeuwerik
CitroenkanarieKuifleeuwerik
AlpengierzwaluwVerschillende rietzangers
Vraag de soortenlijst van verleden jaar voor alle soorten toen gezien

 

Reisdetails voor de natuurreis Spanje

 

Spanje Ebro delta– Steppen van Lleida en Belchite (Saragossa) - Pyreneeën –

Inbegrepen in de prijs: heen- en terugreis, overnachtingen, ontbijt, lunch en avondmaal, excursies, transfers en toegangsgelden, begeleiding.

Niet inbegrepen:  Alcoholische drank

Niveau:  voor iedereen, voor de bergwandeling is een normale tot goede conditie voldoende maar je kan ook altijd met het treintje naar beneden

Accommodatie: hotel op basis van 2 persoonskamer

 

REISSCHEMA natuurreis spanje

Uitstappen kunnen gewisseld worden volgens weeromstandigheden. Alle verplaatsingen in minibus

 

Dag 1:

Vertrek Brussel naar Barcelona vanwaar we naar de Ebro Delta rijden met een bezoek aan de Delta

Dag 2:

Bezoek aan de Ebro Delta met zijn vele waadvogels en reigerachtigen. Hier hopen we de Purperkoet te zien maar ook Zwarte ibis, Audouins en Dunbekmeeuw, Lachstern en veel rietvogels.

Dag 3: Eerst nog even in de Delta voor eventuele gemiste soorten daarna rijden we naar de streek van Belchite voor Duponts Leeuwerik verleden jaar hadden we de vogel beter ’s avonds dan ’s ochtends. Onderweg kijken we uit voor de vele roofvogels zoals Kleine torenvalken, Zwarte wouwen, Kiekendieven, enz..

Dag 4-5 : 2 hele dagen Belchite Steppen opnieuw Duponts Leeuwerik, Kalander- en Thekla Leeuwerik, Kleine Korteen Leeuwerik, Korteen leeuwerik, Kuifkoekoek, Griel, Wit- en Zwartbuik Zandhoenders, Zwarte tapuit, dit van het ochtendgloren tot ’s avonds. We bezoeken ook een voederplaats voor gieren. Vale Gier, Aasgier en sporadisch ook Zwarte gier bezoeken deze plaats 

Dag 6:  Vandaag we rijden naar de Steppen van Lleida met Kalanderleeuwerikken, Grielen, Kleine Trap, Zuidelijke Klapekster, tapuiten, Alpenkraai, Zwarte Spreeuw, maar ook doortrekkende roofvogels. Bij Bujarloz stoppen we bij een nestplaats van Dwergarend.

We verblijven in de buurt van Lleida.

Dag 7: We rijden naar de Pyreneeen zonder stoppen is het 2uur rijden maar uiteraard stoppen we want er zal van alles te zien zijn. Ginder doen we al een wandeling en zullen we naast gieren en roofvogels veel bosvogels zien. Natuurlijk bekijken we ook de vegetatie. De waterspreeuw zullen we ook zeker zien want die broedt bij het hotel.

Dag 8: Eerste volle dag in de Pyreneen. Vanuit Queralbs nemen we een treintje tot aan het ski-station van Nurcia op 2000 meter hoogte. We verkennen de omgeving met alpenkraaien, steenarend, gieren, alpenheggemus en bergvegetatie en we zoeken naar alpenmarmot, gems en moeflon. Daarna dalen we te voet af terug naar Queralbs. De terugwandeling is 5,5 km en niet te stijl maar gaat door een prachtige kloof. We kijken uit voor vale gieren, steenarend, lammergier, moeflon, gems.  We hopen op rotskruiper die hier broedt maar niet gemakkelijk te vinden is. De wandeling terug van Nurcia tot Queralbs duurt zeker 4 – 5 uur. Voor degenen die dit te veel vinden is er de mogelijkheid om langer  boven te blijven en met het treintje terug te gaan dat op korte afstand van het hotel stopt.

Dag 9: Bergwandeling in Planoles bij de berg Puigmal. Hier doen 2 korte wandelingen over een bergkam eerst langs dennenbos en daarna langs een alpenweide. Opnieuw geen te zware bergwandeling en indien je minder goed te been bent kan je de wandelingen inkorten want we zijn nooit ver van de minibus en ook vanaf daar kan je alle vogels zien. Dit is een broedplaats van kruisbekken, beflijster, citroenkanarie, maar ook uitstekend voor vale gier, lammergier, steenarend, slechtvalk en we zitten in de trektijd dus alles kan passeren. Bij minder weer doen we een wandeling door de bossen waar we een kans hebben op Auerhoen.

Dag 10: We hebben nog wat extra tijd om in de Pyreneeën rond te kijken alvorens naar Barcelona te rijden voor de terugvlucht.

OVERNACHTINGEN VOOR DE NATUURREIS SPANJE :

We overnachten in hotels op basis van 2-persoonskamers ensuite, voor 1 persoonskamers is er een supplement.

 

MAALTIJDEN VOOR DE NATUURREIS SPANJE :

De ontbijten en avondmaaltijden worden in het hotel of restaurant genomen, en is inbegrepen  Voor de lunch wordt een picknick voorzien of we nemen die in een restaurant.

 

GEZONDHEID EN MOEILIJKHEIDSGRAAD VAN DE natuurreis spanje :

De reis is voor iedereen met een normale gezondheid toegankelijk. De wandelingen verlopen op een rustig ritme. Voor de bergwandeling is er een alternatief voorzien voor degenen met een mindere conditie. Muggen en bijtende insecten kunnen aanwezig zijn in de Ebro-Delta.

 

DOCUMENTEN:

Voor reizen naar Spanje is een geldig paspoort nodig of een ID-kaart.

 

BUDGET EN GELD:

In Spanje betaal je met Euro´s en kan je geld uit de muur halen. Je hebt geld nodig voor persoonlijke uitgaven zoals alcoholische dranken en frisdranken (water is inbegrepen), souvenirs, snacks, ....

 

TRANSPORT:

De verplaatsingen gebeuren met vliegtuig, en minibus

BAGAGE

 • Maximum toegelaten gewicht gelieve na te kijken op je ticket. Liefst geen grote koffers voor het vervoer in de minibus.

REISGIDSEN

 • De gids heeft zelf vogelgids en plantengids bij + apps voor vlinders
 • Nuttige vogelgids ANWB vogelgids

KLIMAAT:

De temperaturen zijn een aangenaam lenteweer maar kan variëren, in de bergen ´s morgens tot vriespunt en in de steppe ´s middags +25C. Voor kledij raad ik steeds aan te werken met laagjes zodat je nooit te koud of te warm hebt. Een winddichte regenjas is zeker aan te raden alsook handschoenen en muts voor in de bergen.

 

 • 2 nachten Hotel Can Batiste Sant Isidre 204 43540 Sant Carles de la Rapita
 • 2 nachten Hotel Rincon Del Cierzo : Ctra Belchite 3, 50131 Lécera (Zaragoza).
 • 1 nacht in Lleida
 • 3 nachten in Ribes de Freser  Hotel Prats - Carrer Sant Quintí 30 - 17534 Ribes de Freser

TAAL:

In Amposta, Lleida en Ribes de Freser wordt Catalaans gesproken alhoewel men overal Castilliaans verstaat, IN Belchite spreekt men Castilliaans (Spaans)

volg ook onze andere bestemmingen :

https://www.oceanicexpeditions.be/thema/eco-birding/natuurreis-schotland-inner-hebrides/

Algerijnse zandloperalpenmarmotten in de verteAlpenmarmotCalandra leeuwerikBlauwe Kiekendief Werner GousseybijeneterbergfluiterbergfluiterAudouinsmeeuwgemsFlamingo Werner GousseyduinpiepercitroenkanariecirlgorsGraszanger Werner GousseyKleine trapkleine kortteenleeuweriklammergierlachstern koereigerKleine ZwartkopPurperkoet voor en achterPorseleinhoenTheklaStrandplevierSlangenarendroodkopklauwierroodkopklauwierralreigerWestelijke Blonde tapuitvorkstaartplevierVale gierenvale gierzwarte spreeuwwitbuikzandhoenderswitbuikzandhoenwitbuikzandhoen
vanaf 1675 euro 14 April T/M 23 April 2020

Meer info over 'Natuurreis Spanje: Ebro Delta –Steppen-Pyreneeën'

  captcha

  (*) = verplichte velden