Groepsreis de leefwereld van Polynesië, Paaseiland
TE PITO O TE HENUA
Een groepsreis introductie in de leefwereld van Polynesië en Paaseiland
“Land in zicht !”, zo riep de (waarschijnlijk) Nederlandse matroos in het kraaiennest van het schip “de Arend”, onder bevel van Jacob Roggeveen, de morgen van Paaszondag 5 april 1722. Meteen was het eerste Westerse contact met “Paaseiland” een feit en meteen ook (onwetend weliswaar) werd de poort geopend van het “grote Zuidland “ waar de Europeanen in de 18e eeuw zo wanhopig naar op zoek waren.
Roggeveen , die voer onder de vlag van het OIC, zou later op die reis nog o.a.de Tuamotu eilanden (vandaag de dag Frans Polynesië), aandoen en kan daarom beschouwd worden als de eerste Europeaan die officieel Polynesië bezocht. In spoor van deze zeevaarder volgden al vlug de andere Europese grootmachten uit die tijd.
Alhoewel de aanpak van de verschillende bevelhebbers verschilde van boot tot boot, het doel was steeds hetzelfde, nl. wingewesten openen voor de Europese koloniale grootmachten in wording. Het resultaat voor de bezochte gebieden ook steeds hetzelfde: uitbuiting, plundering, decimering en overheersing. Tegen het einde van de 19e eeuw was de bevolking van bv. Paaseiland bijna uitgeroeid en alle archipels van Polynesië onder vreemde heerschappij.......Nochtans had Polynesië de nieuw gearriveerden meer te bieden dan handelswaar of goedkope arbeidskracht.....
Onze reis gaat op zoek naar dit erfgoed waarvan ondertussen veel meer geweten is en waarvan vooral de Polynesiërs zelf zich, opnieuw als het ware, terdege bewust zijn.
We bezoeken het eiland via het vasteland van Chili waartoe het behoort. De metropool Santiago en de tegenhanger ervan, Valparaiso, aan de Pacifische kust, bieden genoeg moois om ons een eerste week te boeien.
Daarna is het de beurt aan Paaseiland. Zodoende krijgen we een goede, eerste indruk van een wereld, de Polynesische nl., die geografisch het verst van ons is verwijderd en cultureel zo verschillend is dat het meer dan 3 eeuwen duurde voor we er ons in het Westen een duidelijker beeld van vormden.
REISBESCHRIJVING
DAG1/2: Intercontinentale vlucht Brussel –Santiago de Chile. Transfer naar het hotel. Na een korte rustpauze , gaan we op stap door de metropool. Beginnen doen we met een klim naar cerro San Cristobal. Vanop de hoogte krijgen we een globaal beeld van de stad aan de voet van de heuvel. We wandelen verder langs la Moneda, het presidentiële paleis in het centrum langs de boulevard O’Higgins. Verder naar de Plaza de Armas met het ruiterstandbeeld van Pedro de Valdivia en de Kathedraal. We wandelen via de heuvel van Santa Lucia terug naar het hotel. Overnachting Hotel Loreto (O).
DAG 3: Moderne en oude geschiedenis door mekaar. We beginnen de dag vroeg in het museum de los Derechos Humanos. Een nieuw museum, opgericht ter herinnering aan de doden van de dictatuur tijdens het regime van Pinochet. Zeer beklijvend! Al wandelend door de stad via de wijk Brasil, bereiken we terug het centrum waar we het museum de Arte precolombino Chileno vinden. Voor de liefhebbers ronden we af in La Chascona, één van de huizen van Pablo Neruda die na zijn dood zijn omgevormd tot museum. Overnachting Hotel Loreto (O).
DAG 4: Vandaag maken we een daguitstap naar de Andes. Santiago ligt vlakbij de grote keten en bovendien zeer dicht bij één van de hoogste massieven uit het ganse gebergte. De (facultatieve)uitstap brengt ons naar de Aconcagua, de hoogste top van Zuid-Amerika. In de voormiddag gaat het tot in de bergen, na de lunch maken we een korte wandeling in de buurt om deze Chileense mastodont uit de Andes van dichtbij te bekijken. Later terug naar Santiago. Overnachting Hotel Loreto (O).
DAG 5: Vanuit de hoofdstad rijden we nu verder naar San Alfonso , een mooie, rustige enclave gelegen in een glooiend berglandschap. We logeren er in een voormalige ranch. De rest van de dag passeren we vrij op de terreinen van de hacienda. Voor de liefhebbers staat er een korte uitstap te paard door de Andes gepland (facultatief). Overnachting Lodge Cascada de las animas (O).
DAG 6: Daguitstap naar één van de meest gekende wijngaarden van het land: Concha y toro en de vallei van Rio Maipo. In het dorp Pirque liggen de akkers van dit wereldberoemde wijnhuis. Een rondleiding langs de wijngaarden, de estate met privé gebouwen en uiteraard afgesloten met een proeverij in de bar van het bedrijf. Overnachting Lodge Cascada de las animas (O).
DAG 7: We vervolgen naar de 2de grootstad van het land: Valparaiso. Prachtig gelegen op verschillende heuvels die uitkijken over de Pacific. De stad werd groot in de koloniale tijd o.a. dankzij Engelse inmenging. Het was in die tijd de enige haven van betekenis aan de Zuid Amerikaanse westkust, waar de scheepswerven de zeilboten van de koloniale machten konden bevoorraden en eventuele averij kon hersteld worden. Overnachting Hotel Verso-calle Mena (O).
DAG 8: Bezoek aan de stad. We beginnen op de top van 1 van de heuvels met een bezoek aan “La Sebastiana” , een ander verblijf van de beroemde Pablo Neruda. Terug beneden maken we een korte wandeling door de binnenstad en we besluiten met het nemen van één van de gerestaureerde liften, nog steeds in dienst sinds de hoogtijdagen van de 19de eeuw. De stad Valparaiso is verklaard tot patrimonium van de mensheid. We keren terug naar Santiago in de vooravond. Overnachting Hotel Loreto (O).
DAG 9: Vanop de luchthaven van Santiago nemen we de vlucht naar Paaseiland. Vermits Paaseiland in 1888 door Chili, werd geannexeerd, is dit een binnenlandse vlucht. Overnachting Cabanas Christophe (O).
Dag 10/14: Vijf volle dagen verblijven we op Rapa Nui. Voldoende tijd om uitgebreid kennis te maken met één van de meest intrigerende culturen van Polynesië. Rapa Nui (zoals Paaseiland in het Polynesisch wordt genoemd) is één van de meest geïsoleerde plaatsen ter wereld. De belangrijkste reden waarom deze cultuur zich eigenzinnig en zeer uniek heeft kunnen vormen. Ons bezoek valt bovendien samen met het Tapati festival. Tapati maakt deel uit van een serie festivals die de laatste 20 jaar zijn ontstaan over gans Polynesië als onderdeel van de “Polynesische renaissance”. We volgen een aantal van de activiteiten uit de zeer gevarieerde, gevulde kalender van het festival. Vermits de activiteiten doorgaan op verschillende locaties en op verschillende dagen, kunnen we hier geen exacte indeling aangeven vermits de kalender pas een grote maand voordien wordt gepubliceerd.
Mogelijk zijn bv.: paardenraces, speerwerpen beeldhouwen (steen en/of hout), lichaams-beschildering, race bergaf op vlotten van bananenstammen, gemeenschapszang, enz..
Naast het Tapati festival besteden we natuurlijk veel aandacht aan de oude cultuur van Rapa Nui waarvoor het eiland trouwens vooral zijn wereldfaam geniet. We bezoeken tijdens ons verblijf, al wandelend of met vervoer, Rano Kau met de cultus van de vogelman, Rano Raraku de grote steengroeve en verschillende grote ceremoniële centra van de oude eredienst. We wandelen door Hanga Roa, het enige dorp op het (niet zo grote) eiland. We maken een uitstap naar Rano Arui (Terevaka) het hoogste punt van Rapa Nui, bezoeken het antropologisch museum van S.Englert enz.. Onze dagen zijn af wisselend gevuld met deelname aan het festival en bezoeken aan het eiland. Gegarandeerd laat het eiland zodoende een onuitwisbare indruk op de bezoeker achterlaat! Overnachting in Cabanas Christophe (O).
DAG 15: Terugkeer met een binnenlandse vlucht naar Santiago waar we in de vooravond landen. Overnachting Hotel Loreto (O).
DAG 16/17: Vrije halve dag in Santiago, internationale terugvlucht naar Brussel.
Afkortingen maaltijden :
O =ontbijt
M= middagmaal
A = avondmaal.
Inbegrepen:
- Internationale Vlucht Brussel - Santiago H/T in de ( X klasse).
- Alle binnenlandse vluchten zoals vermeld H/T in de ( Y en I Klasse).
- Alle overnachtingen, uitstappen, verplaatsingen en entrées tijdens het verblijf in Santiago in logies met ontbijt op basis van 2-persoonskamers.
- Alle overnachtingen op het Paaseiland in vermelde hotel op basis van logies met ontbijt in een 2-persoonskamers.
- Alle uitstappen zoals vermeld met Nederlandstalige begeleiding.
- Verplaatsingen per minibus en fiets op Paaseiland.
Niet inbegrepen:
-Annulatie en bijstandsverzekering.
Opmerkingen:
Interesse in deze Minimum 6 deelnemers.











