Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren

details
photos
gelijkaardig

Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren

Ethiopië is een buitenbeentje op het Afrikaanse continent. Het is het enige Afrikaanse land dat nooit door Europeanen gekoloniseerd werd en een zeer rijk cultureel verleden heeft waarvan nog steeds overblijfselen te zien zijn in verschillende steden in het Noorden, o.a. in Axum onder de vorm van steles en obelisken. Ook de prachtige kastelen van Gondar en de unieke Ethiopische-orthodoxe rotskerken van Lalibela die nog steeds in gebruik zijn en bezocht worden door duizenden pelgrims vanuit alle delen van het land getuigen van een uniek cultureel verleden. Hier vertoeven met hun Kerstdag (7 januari) is een unieke belevenis om nooit meer te vergeten.

Ethiopië is de bakermat van de mensheid. Donald Johanson vond er in 1974 de 3,2 miljoen jaar oude fossiele resten van Australopithecus afarensis, de tot nu toe oudst bekende mensachtige. Het skelet kreeg de bijnaam “ Lucy” mee omdat toendertijd “Lucy in the sky with diamonds” van de Beatles furore maakte.

Ethiopië heeft een eigen kalender. Zo valt nieuwjaarsdag op 11 of 12 september. Ook de jaartelling is verschillend. Ze lopen 8 jaar achter op onze jaartelling. De uurrekening is gebaseerd op de zonsopkomst en – ondergang. Bij zonsopgang (07 u bij ons) is het 1 u en bij zonsondergang(18u bij ons) is het 12 u.

Ook op het vlak van natuur heeft Ethiopië heel wat te bieden. Het Simien geberte is een van de grootste bergmassieven van Afrika. Hier kan je tussen de grote kolonies endemische Gelada’s (Theropithecus gelada) zitten en hen rustig observeren. Ze zijn uniek in hun soort met een lichtroze onbehaarde vlek in de vorm van een hart op hun borst. Je hebt er de Great Rift Valley die af en toe van zich laat horen via vulkanische activiteit. Het is ook het land waar de Blauwe Nijl zijn oorsprong kent.

In het zuiden herbergt Ethiopië verschillende ongerepte volksstammen. Denk maar aan de Mursi waarvan de vrouwen nadat ze gehuwd zijn in hun onderlip een schotel van klei aanbrengen die soms zo groot is als een onderbord. De mensen van de Hammer stam zijn ook weer heel bijzonder en doen mij denken aan de Himba’s van Namibië met hun prachtige kapsels die ingesmeerd en bewerkt zijn met rode klei.

Ethiopië is het land waar de eerste wilde koffieplanten werden ontdekt. Van hieruit verspreidde de koffie zich via pelgrims en handelaars over de hele wereld. koffie neemt dan ook een unieke plaats in het dagelijkse leven. Overal kan je de lekkere koffie nuttigen, op straat of in restaurants. De koffie ceremonie (tukka of bunna) is uniek in zijn soort en nergens ter wereld kan je dit op deze wijze beleven.

De traditionele gerechten met de obligate INJERA staan op het menu. Injera is een soort enorme grijze pannenkoek, gemaakt met bloem van een speciale soort gierst, tef of sorghum. De deeg laat men enkele dagen gisten waardoor de pannenkoek een licht zure smaak krijgt. Op deze pannenkoek worden allerhande stoofschotels en salades geserveerd. Dit moet je beslist proeven. En... er wordt met de handen gegeten: De injera fungeert als bestek en bord!
Kortom, een land met heel veel troeven dat jazeker op je verlanglijstje moet hebben staan.

REISBESCHRIJVING

DAG 01: BRUSSEL – ADDIS ABABA

We vertrekken met de avondvlucht van Ethiopian Airlines vanuit Brussel met een tussenstop in Parijs richting Addis Ababa.

DAG 02: ADDIS ABABA

Aankomst in Addis Ababa inde vroege ochtend. Na alle formaliteiten in de luchthaven vervult te hebben, transfer naar het hotel waar we indien de kamers reeds ter beschikking zijn ons kunnen verfrissen. Rest van de voormiddag vrij.

Addis betekend “bloem” en deze naam is door keizerin Taytu Bentul, vrouw van keizer Menelik II in 1863 gegeven. Het is de hoofdplaats van de Afrikaanse Unie. Door zijn belangrijke plaats in de geschiedenis en cultuur van Afrika wordt Addis ook wel de hoofdstad van Afrika genoemd.

In de namiddag een stadstoer en bezoek aan de Merkato. Hier word je onmiddellijk ondergedompeld in het echte leven van Ethiopië. Het is de grootste onoverdekte markt in Afrika en alles is zowat te koop gaande van ijzerwaren, stoffen, voeding, electronica en nog veel meer. Je hebt echt ogen tekort om dat allemaal op te nemen.

Overnachten in Addis

DAG 03: ADDIS - BAHARDAR

Vandaag vroeg uit te veren voor een prachtige rit naar Bahardar. We verlaten de stad via de heuvels van Entoto die begroeid zijn met Eucalyptus. Vroeg in de morgen kan je de frisse Eucalyptus geur opnemen. Vervolgens brengt deze route ons langs adembenemende vergezichten en mooie terrasbouw. We nemen de tijd om af en toe deze beelden vast te leggen en natuurlijk is een koffiestop ook een MUST. In de vroege avond bereiken we Bahardar waar we 2 nachten zullen verblijven.

DAG 04: BAHARDAR

Na een goede nachtrust en ontbijt zijn we klaar om onze mooie dag te beginnen. We rijden of wandelen naar de plaats waar we een bootje zullen nemen voor een boottocht op het Tanameer. Het Tanameer ligt op een hoogte van 1.850 m en heeft een lengte van 85 km en een breedte van 65 km. Er monden wel 60 zijrivieren in uit waarvan de beroemdste de Abbai of Kleine Blauwe Nijl is die ontspringt om een hoogte van 2.900 m. We zien op het meer vele vissers met hun bootjes gemaakt uit papyrus. Deze bootjes gaan niet lang mee, zodra de stengels volledig gevuld zijn met water zinken deze bootjes.

Ons boottochtje brengt ons naar het Zegie schiereiland waar we via een paadje tussen koffieplanten en jeneverbesstruiken de prachtige Uhra Kidane Mehretkerk bezoeken. Hier kunnen we fresco’s zien die Bijbelse verhalen uitbeelden. De meeste kerken die op de eilandjes op het meer te vinden zijn dateren uit de 14de eeuw. Vervolgens varen we naar de oorsprong van de Blauwe Nijl waar we hippo’s en vele water- en andere vogels kunnen spotten. Tegen de middag komen we terug aan land en genieten we van een heerlijke lunch met zicht op het meer.

Na de middag rijden we naar Tissisat waar we tevoet verder gaan om de watervallen van de Blauwe Nijl te bewonderen. Het is een mooie ontspannende wandeling in een weelderige groene omgeving. Zowel de wandeltocht als het zicht op de waterval is beslist de moeite waard. Als er voldoende water stroomt, zijn de watervallen van de Blauwe Nijl de meest indrukwekkende van Afrika, op de watervallen van de Victoria na natuurlijk.

DAG 05: BAHARDAR – GONDAR

Na het ontbijt checken we uit en rijden we naar Gondar. Deze rit van 170km leggen we in ongeveer 2 tot 3 uur af via mooie landschappen. We gaan eerst in ons hotel inchecken vooraleer we in het bekende 3-sisters restaurant gaan lunchen. In dit traditioneel restaurant ontbreekt natuurlijk de koffie ceremonie niet en het buffet met locale specialiteiten is overheerlijk.

Na de middag gaan we op stap in deze Koninklijke stad uit de 16de – 17de eeuw. We bezoeken het kasteel van Fasilades, een vierkantig massief bouwwerk met kantelen. Binnenin zijn verschilleden Indiaans geïnspireerde decoraties in hout-reliëfs aanwezig. De bibliotheek van Johannes en het kasteel van Yasui staan ook op het programma. Hierna bezoeken we de baden van Fasilades die nog steeds ieder jaar voor het Epiphany of Timkat festival in januari gebruikt worden. Dit is de viering van de doop van Jezus Christus en de zegening van het water.

Tenslotte bezoeken we het kerkje van Debre Berhan Selassiedat is toegewijd aan de heilige drie-eenheid. De muren zijn prachtige beschilderd met fresco’s en het plafond met hoofden van gevleugelde cherubijnen. Echt een juweeltje in zijn soort.

Hierna genieten we nog ergens van een heerlijke koffie of een frisdrank vooraleer we terug naar ons hotel rijden.

DAG 06: GONDAR – SIMIEN MOUNTAINS NATIONAL PARK

Dit prachtig nationaal park ligt op een gemiddelde hoogte van 3.300 m met als hoogste punt de Ras Dejen (4.543m), de hoogste berg van Ethiopië.

De oorspronkelijke hoogvlakte werd 40 miljoen jaar geleden gevormd door talloze erupties. De daaropvolgende erosie zorgde voor het ontstaan van één van de meest spectaculaire
landschappen in de wereld met scherpe bergtoppen, diepe dalen en canyons die een diepte hebben tot 1500m. De vergelijking met de Grand Canyon in Amerika is niet ver weg.
Voor de biodiversiteit is het park van wereldbelang. Er komen ongeveer 25 soorten zoogdieren voor en 130 soorten vogels, waarvan 16 endemisch. Het is de enige plaats ter wereld waar de Walia steenbok, de Gelada en de Ethiopische wolf voorkomen.
Het is erg fascinerend om rond te kuieren tussen grote groepen Gelada’s. Het zijn hoofdzakelijk vegetariers. Vooral de mannetjes zijn indrukwekkend met hun lange haren op hoofd en schouders. Op de borst hebben zowel de mannetjes als de vrouwtjes een lichtroze gekleurde vlek die de vorm van een hart heeft. Wanneer de vrouwtjes bronstig zijn zwelt dit gedeelte van de huid op en wordt het donker rood. Vandaar in het Amhaars de naam Ch’elada, wat baviaan met bloedend hart betekent.
Een van de indrukwekkende vogelsoorten is de prachtige lammergier, een reusachtige roofvogel met een spanwijdte van twee meter. Deze vogel eet alleen maar botten en merg. Om aan het merg te geraken laten ze de beenderen van op grote hoogte vallen op de rotsen.
We genieten van onze lunchbox met zicht op de Canyon. Vervolgens gaan we een eerste wandeling maken in dit prachtig stukje natuur en zullen we voor het eerst oog in oog komen te staan met de Gelada’s. We kunnen rustig dichtbij komen om deze dieren te bewonderen. Ze zijn niet agressief en laten zich gemakkelijk fotograferen. Terug een uniek moment op deze reis.
We verblijven in de Simien lodge. Omdat het ’s nachts op die hoogte flink kan afkoelen krijgen we een warmwaterkruik mee naar bed. Echt terug naar de tijd van toen. Het is hier heerlijk vertoeven en het avond buffet overheerlijk.

DAG 07: SIMIEN N.P.

Vandaag staat een volledig dag wandelen in dit stukje pure natuur op het programma. Eerst een korte rit naar ons vertrekpunt Sankaber en vanaf dit punt starten we onze wandeltocht. Dit wordt genieten van de ontelbare schilderachtige vergezichten, steile hellingen, planten, bloemen, vogels, de ontelbare Gelada’s en misschien nog andere endemische dieren. We eindigen onze wandeling met een zicht op een mooie waterval in een diepe ravijn. Kortom een dag vol pure natuur.
Na deze prachtige dag rijden we naar het stadje Debar om er te overnachten.

DAG 08: DEBAR – AXUM

Na het ontbijt vangen we de rit van 370km aan, door alweer een adembenemend landschap met afwisselend bergen en dalen. We stoppen af en toe om foto’s te nemen en ook een koffiestop mag zekerniet ontbreken, we zijn trouwens in het land van de koffie.
Axum, in het hoge Noorden van Ethiopië, is volgens miljoenen christelijk-orthodoxe Ethiopiërs de heiligste plaats op aarde. Ze beweren dat de zoon van de koningin van Sheba rond 900 voor Christus de Ark van het Verbond naar hier bracht. Hij zou die van onder de neus van Salomon in Jeruzalem gestolen hebben. Deze Ark die door niemand mag gezien worden zou zich nog in Axum bevinden.
Het Aksumitische Rijk was reeds in de Oudheid zowel bij de Grieken, Byzantijnen, Romeinen, Arabieren, Perzen en Chinezen bekend. Zelf munten uit dit rijk zijn in India terug gevonden.
Axum is door Unesco als werelderfgoed erkent en dit vooral door zijn indrukwekkende monolithische obelisken die in het centrum te bezichtigen zijn. De grootste is 33 meter hoog. Het zijn de grootste monumenten uit de oudheid die uit een stuk gemaakt zijn.
In de vroege namiddag komen we aan in Axum. Na het inchecken kunnen we op eigen houtje in het stadje op verkenning gaan.

DAG 09: AXUM

Vandaag staat een bezoek van de belangrijkste oudheden op het programma. We beginnen met het bezoek aan de 6 grootste monolithische obelisken die uit graniet gemaakt zijn. Hoe ze gemaakt, vervoerd en rechtop gezet zijn is tot op heden onbekend. Het blijft zoals de Ark van het Verbond een raadsel. Het zou waarschijnlijk om graftombes gaan die van ver moesten gezien kunnen worden. Hierna komt de indrukwekkende tombe van Ramhay (een van de vele koningen van Asum) aan de beurt.
We bezoeken even buiten de stad de ruïnes van het paleis van Koningin Sheba vanwaar we een goed zicht op het Adwa gebergte hebben. Het is trouwens hier dat Menelik II de Italianen in 1896 een flinke nederlaag toebracht. Het grote zwembad van Koningin Sheba doet nu dienst als waterreservoir waar de mensen hun kleren en zichzelf komen wassen.

DAG 10: AXUM - LALIBELA

We hebben nog even de tijd om van de sfeer van Axum te genieten vooraleer we de korte vlucht naar Lalibela nemen. Bij aankomst rijden we naar ons hotel en hebben we de rest van de dag vrij.

DAG 11: LALIBELA

Lalibela (voorheen Roha) is een klein stadje gelegen in de bergen op een hoogte van 2.800 meter en omgeven door een rotsachtig droog gebied waardoor het vroeger moeilijk te bereiken was. Nu is er een verharde weg en een kleine luchthaven waardoor dit stadje uit zijn isolement is gehaald.
In Lalibela vinden we de monolithische rotskerken die uniek zijn in de wereld. Dat betekent dat deze kerken niet met stenen gebouwd zijn maar uitgehouwen uit de rots. Deze rotsen werden zo bewerkt dat er kamers, deuren, vensters, waterafvoer en zelfs slaapplaatsen voor de monniken aanwezig waren.
Het is een van de meest religieuze plaatsen van het land. In de 13de eeuw wilde Keizer Gebre Mesqel Lalibela (1185 – 1225) door de bouw van 11 rotskerken het Nieuwe Jeruzalem stichten. De plaats Jeruzalem is hier echt aanwezig want de verschillende rotskerken zijn door de Jordaan rivier geschieden en stellen aan de ene kant van de rivier het aardse- en aan de andere kant het hemelse Jeruzalem voor. Een van de mooiste is de Sint-Joriskerk (Bete Ghiorghis) in de vorm van een kruis.
We starten onze dag met een rit naar Asheten Mariam Mountain-top waar we een uniek uitzicht over de stad hebben en daarna wordt het een religieus bezoek aan enkele van deze belangrijkste kerken, beslist weer een uniek belevenis.

DAG 12: LALIBELA - ADDIS

In de morgen kunnen we nog wat rondneuzen in het stadje en de verschillende souvenirwinkeltjes bezoeken. Daarna terug naar de luchthaven voor de vlucht naar Addis.
Aankomst in Addis en transfer naar het hotel. In de namiddag bezoek aan het Nationaal Museum waar we in de tuin het stambeeld van keizer Haile Selassie zien die op vaderlijke wijze een groepje jongeren toespreekt. Binnen in het museum zien we naast prehistorische resten en fossielen ook de wereldbekende reconstructie van het skelet van de Australopithecus afarensis dat de menselijke naam Lucy meekreeg en in 1974 in het Awashdal werd ontdekt. De botten van dat vrouwelijke mensaapje zouden 3,2 miljoen jaar oud zijn. De belangrijkste eigenschap is dat ze reeds rechtop liep. Lucy zou zowat 20 jaar geworden zijn. Op deze wijze kreeg Ethiopië het statuur de bakermat van het mensdom te zijn.
Deze avond eten we in een typische Ethiopische restaurant waar ook culturele dansen worden opgevoerd. Een mooie afsluiter voor deze dag.

DAG 13: ADDIS - ARBAMINCH

Vandaag ruilen we het vliegtuig voor een rit met comfortabele 4 X 4 Landcruisers en rijden we naar het zuiden tot in het stadje Arbaminch. De 4X4 is nodig omdat we na Arbaminch uitsluitend op zandwegen zullen rijden. We overnachten op een unieke locatie met een prachtig zicht op de riftvallei. Na aankomst kunnen we ons in het zwembad verfrissen of in de grote tuin naar insecten zoeken of vogels observeren. Kortom gewoon genieten.

Dag 14. OMGEVING ARBAMINCH

De volkeren ten het zuiden van de Big Rift Valley behoren voornamelijk tot de Oromo en vormen een verscheidenheid aan etnische groepen. De Dorze volkeren zijn hier een uitzondering op. Niet tegenstaande ze zich ook in de Orom streek gevestigd hebben, behoren ze tot Abessijnse etnische groepen. Ze hebben speciale huizen die wel 12 meter hoog kunnen zijn. Ze zijn opgebouwd uit balken van bamboe en bedekt met gedroogde ensetbladeren. Speciaal is toch wel dat die huizen gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Vroeger waren de Dorze gevaarlijke krijgers maar nu zijn het verbouwers van enset (valse bananenboom) en wevers geworden. Ze maken een soort pannenkoek van de valse bananenboom. Deze valse banaan is verwant aan de banenplant en komt in verschillende Afrikaanse landen en China voor maar de eetbare soort is alleen in Ethiopië te vinden. Het vraagt een lange gisting vooraleer de koeken van enset kunnen gegeten worden. Hier in het dorpje zullen we zien hoe ze het zetmeel van deze bladeren tot eetbaar product verwerken. Het resultaat is overheerlijk. Hierna rijden we terug naar ons hotel om van de omgeving te genieten.

DAG 15: ARBAMINCH - TURMI

Vandaag gaat onze rit verder naar het warme zuiden tot in Turmi. Onderweg stoppen we in Konso dorpje om te zien hoe deze mensen leven. De Konso zijn goede landbouwers en zijn de enige die op de rotsachtige flanken aan terrasbouw doen. Hun dorpen zijn beschermd door 3 tot 4 meter hoge muren van gedroogde aarde en basaltstenen. Echt indrukwekkend hoe ze die gebouwd hebben. De hutten binnen deze omwallingen taan zeer dicht tegen elkaar om ze tegen indringers te beschermen. De gemeenschapstotem op het ceremonieplein is uniek. Voor iedere generatie van 18 jaar wordt er een stam aan deze totem toegevoegd zodat deze totem na 70 generaties wel 800 jaar oud is. Het is een bewijs van verbondenheid tussen het verleden, heden en de toekomst. Na dit bezoek rijden we verder naar Turmi waar we ons hotel bereiken en zullen overnachten.

DAG 16: TURMI – OMORATE – TURMI

Met onze jeeps rijden we na het ontbijt nog zuidelijker naar Omorate om er de Dasenech stam te bezoeken. Vroeger waren het nomaden maar nu hebben ze een vaste verblijfplaats en verbouwen maïs, sorghum, pompoen en bonen.
Afhankelijk van de dag maken we een stop op de Dimeka markt waar we verschillende volkeren bij elkaar kunnen zien en zeker de mooi getooide Hamar volkeren. Dit zijn nog steeds nomaden die rondtrekken en in de periodes dat ze ergens langer verblijven, verbouwen ze ook Sorghum. Wanneer de waterbronnen leeg zijn trekken ze naar andere plaatsen. De vrouwen smeren hun kapsel met rode klei in net zoals bij de Himba’s in Namibie.
Na dit alles rijden we terug naar ons verblijf waar we nog lang zullen napraten over de manier waarop deze mensen nog leven.

DAG 17: TURMI - ARBAMINCH

In de morgen kunnen we nog wat in de omgeving van het hotel rondlopen en zien hoe de Hamar volkeren hun dagelijks leven doorbrengen. Hierna vangen we de terugtocht naar Arbaminch aan waar we in de latere namiddag aankomen.

DAG 18: ARBAMINCH - LANGANO

Na het ontbijt rijden we verder richting Addis maar we zullen een welkome stop maken in Langano Sabana beach resort waar we de nacht zullen doorbrengen. Het is een uniek gelegen met zicht op het meer en er komen vele vogelsoorten voor die zeer gemakkelijk te fotograferen zijn.

DAG 19: LANGANO - ADDIS

Na de lunch rit naar Addis en de rest van de dag vrij

DAG20: ADDIS - BRUSSEL

Vrije dag die we zelf kunnen invullen. In de avond transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Europa.

DAG 21: BRUSSEL

Aankomst in de morgen en einde van deze Avontuurlijke groepsreis Ethiopië.

TECHNISCHE INFORMATIE

DATA:

  • 04/05/2019 – 24/05/2019
  • 27/12/2019 – 17/01/2020

DATA: vanaf 3.575€ per persoon (onder voorbehoud)

 

DEELNEMERS: gemengde groep van minimum 6 en maximum 12 personen

DEZE PRIJS OMVAT:

  • de intercontinentale vluchten volgens het programma
  • transfers vermeld in het programma
  • de excursies voorzien in het programma per minibus en jeep

Kenia en Madagaskar staan ook onder begeleiding van Jean Pierre De Busschere

Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren1Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren2Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren3Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren4Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren5Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren6Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren7Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren8Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren9Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren10Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren11Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren12Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren13Ethiopie, Sint-Joriskerk in LalibelaEthiopie, lokale marktEthiopie, bezoek aan de vele dorpjes.Ethiopie, bewaarde oudhedenEthiopie, kerkje van Debre BerhanEthiopie, kerkje van Debre BerhanEthiopie, bezoek Hammar dorp
Vanaf 3575 euro

Meer info over 'Groepsreis Ethiopië, een land met cultuur, natuur en unieke volkeren'

    captcha

    (*) = verplichte velden