GROEPSREIS MALEISIË : – PENANG, BORNEO – SARAWAK & SABAH

details
photos
gelijkaardig

GROEPSREIS MALEISIË : – PENANG, BORNEO – SARAWAK & SABAH

GROEPSREIS MALEISIË :

Betoverend Insulinde

Bekerplanten, orchideeën, rafflesiabloemen, paddenstoelen, allerlei insecten, kleinere reptielen, wilde varkens en nog veel meer.
Het lijkt wel of de mens hier uitgestorven is. Nochtans zijn er de tot de verbeelding sprekende verhalen over primitieve koppensnellers en kannibalen die vroeger menig avonturier deden huiveren.
Dit alles kunnen we ontdekken tijdens deze prachtige reis door dit betoverend stuk Borneo, is één van de meest betoverende streken van Insulinde. Met zijn 746.000 vierkante kilometer, 20 keer zo groot als Nederland, is het na Groenland en Nieuw-Guinea het grootste eiland ter wereld. Het eiland is verdeeld in drie landen. Sarawak en Sabah in het noorden, die bij Maleisië horen, en het Indonesische Kalimantan in het zuiden. Tussen Sarawak en Sabah ligt het piepkleine maar schatrijke Brunei.
Op Borneo lijkt de schepping op hol te zijn geslagen: ondoordringbare mistige regenwouden in het binnenland dooraderd door grote en lange rivieren die in majestueuze mangrovewouden uitmonden. En om het mysterie compleet te maken, vormen de mangrovewouden een ideale biotoop voor de meest bizarre aap- en diersoorten ter wereld. Deze uitbundige fauna en flora zijn oorspronkelijk afkomstig van het Aziatische continent want in lang vervlogen tijden zat Borneo nog aan Java en het vasteland van Maleisië vastgeketend.
We voelen ons onder het geroep van tropische vogels nagekeken door varanen, makaken, slangen en hagedissen. Neusapen met druipneuzen, jeneverneuzen, klompneuzen en wipneuzen lijken veeleer op stripfiguren. Verder laten de grote zoogdieren zich maar zelden zien, maar daar tegenover staat dat de aandacht telkens weer getrokken wordt door de enorme verscheidenheid aan planten en dicht bij de grond levende dieren: vleesetende woeste maar prachtige natuur.
Voor het laatste deel van deze reis duiken we terug in het verleden. We brengen een bezoek aan Kuala Lumpur en Penang, een plaats met een rijk verleden en een schat aan koloniale gebouwen.

REISBESCHRIJVING

DAG 01: BRUSSEL - KUALA LUMPUR
Intercontinentale vlucht vanuit Amsterdam of andere Europese luchthaven naar Kuala Lumpur.
DAG 02: KUALA LUMPUR - KUCHING
Aankomst te Kuala Lumpur en daarna aansluitende vlucht naar Kuching. In Kuching transfer naar het hotel en tot de middag nemen we wat tijd om te acclimatiseren. Na het middagmaal maken we te voet een eerste verkenning door de kleine hoofdstad van Sarawak. Kuching betekent in het Maleisisch "kat". Het is een klein gezellig stadje gelegen aan de zuidelijke oevers van de Sarawak rivier, waar het plezierig vertoeven is.
DAG 03: KUCHING - BAKO NATIONAL PARK
Na het ontbijt gaan we op zoek naar de mooie natuur van Borneo. We beginnen met een bezoek aan het Bako National Park. Om dit stukje natuurschoon te bereiken, reizen we eerst een stukje met de bus en vervolgens gaan we met de boot tot aan de ingang van het nationaal park. Dit stukje natuur bestaat uit een combinatie van door de wind uitgesleten rotsen, mangrovebossen en tropisch regenwoud. Het is de verblijfplaats van de neusapen NasalisLarvatus, grijze en langstaart makaken. Het is ook de ideale plaats om er enkele van de vele soorten vleesetende kelkplanten te zien groeien. Met wat geluk kunnen we vroeg in de morgen de vliegende eekhoorns zien zweven van de ene naar de andere boom. In de valavond maken we veel kans om enkele exemplaren van de wilde varkens voor onze lodges te zien rondsnuffelen. En dit zijn maar enkele van de vele belevenissen in dit stukje ongerept natuurschoon.
DAG 04: BAKO NATIONAL PARK
Vroeg uit de veren om de natuur in al haar schoonheid te zien ontwaken. Na het ontbijt beginnen we aan een mooie wandeling door dit stukje tropisch woud van Eden. Het is een wandeling met zeer veel afwisseling in natuurschoon. De ene keer zitten we diep in het regenwoud en vervolgens staan we plots op door wind en water afgesleten rotsen.
Tijdens deze tocht kunnen we ook genieten van enkele mooie panorama's over de baai van het nationaal park.
DAG 05: BAKO NATIONAL PARK - KUCHING – SIBU
Na de middag vatten we onze terugreis naar Kuching aan en nemen we de vlucht naar Sibu. Na aankomst gaan we op verkenning op de lokale markt. Hier vind je veel soorten vruchten en groeten die wij hier niet kennen. Het zijn meestal allemaal lokale producten. Ook is het mogelijk om een verfrissende duik in het zwembad van het hotel te nemen.
DAG 06: SIBU - KAPIT - PELAGUS
Sibu is als het ware de hoofdingang voor het binnenland van Sarawak. Al het transport naar het binnenland gebeurt via de lange en brede Rajang rivier, trouwens de langste van Sarawak. Vanaf hier begint het echte avontuur. We schepen in op één van de vele snelle rivierboten die ons tot ver in het binnenland zullen brengen. In een tijdspanne van 4 uur komen we in het dorpje Kapit aan waar we worden opgewacht door kleinere speedboten die ons naar het Pelagus Resort zullen brengen. Dit Resort is gelegen aan de oevers van de Rajang rivier net op het punt waar de bekende en gevaarlijke stroomversnellingen voorkomen. Het is spannend om te zien hoe de lokale bevolking met de longboats deze versnellingen op- en afvaart.
DAG 07: PELAGUS RESORT
Na het ontbijt varen we met kleine bootjes op één van de zijrivieren van de grote Rajangrivier om er een longhouse van de Iban te bezoeken. De Iban waren de beruchte krijgers “koppensnellers” van Borneo. Een longhouse is één dorp onder één dak. Er kunnen soms wel 100 families onder zo’n dak samenleven.Deze zeer gastvrije mensen zullen ons in hun dagelijks leven inwijden. Ook zullen ze ons tonen op welke wijze ze gaan jagen en als afsluiter worden we uitgenodigd om verschillende van hun dansen te bewonderen. Een bezoek aan een longhouse is echt een belevenis die nooit te vergeten valt. Zo indrukwekkend is het gebouw. Het is ons ook toegelaten om dit huis van binnen te bekijken. Na dit alles keren we in de late namiddag met onze bootjes terug naar het Pelagus Resort.
Zodra we het avondeten genuttigd hebben, gaan we terug op stap, maar nu te voet in het woud, gewapend met zaklamp en camera om er de nachtdieren te observeren. Zodra de zon ondergaat komt het oerwoud pas echt tot leven. Tijdens deze wandelingen kunnen we zeker verschillende soorten hagedissen, insecten en nog veel meer zien. Ook de lichtgevende paddenstoelen kunnen we hier tegenkomen.
DAG 08: PELAGUS RESORT
Vandaag gaan we terug het woud in maar dan om er de natuur van dichtbij te bekijken. Tijdens deze wandeling zullen we een grondige uitleg krijgen over de vele soorten bomen en planten die er voorkomen en wat hun functie in het woud is. Ongelofelijk hoe deze prachtige wereld in elkaar zit. Na deze wandeling kunt u nog rustig van dit stukje natuur genieten aan het zwembad of gewoon even op jezelf rond het Resort op ontdekking gaan.Mocht dit niet nog niet genoeg zijn, dan kunt u nog steeds in de bibliotheek van het Resort verschillende soorten boeken over het regenwoud en zijn bewoners raadplegen.
DAG 09: PELAGUS RESORT - MIRI
Na het ontbijt moeten we met veel spijt in het hart dit wondermooi stukje paradijs op aarde verlaten en worden we met de speedboot van het Resort terug naar Kapit gebracht. In Kapit schepen we in op een grotere speedboot die ons terug naar Sibu zal brengen. In Sibuvolgt een transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Miri waar we zullen overnachten.
DAG 10: MIRI - NIAH CAVES - MIRI
Vanuit Miri rijden we naar de meest interessante archeologische grotten van Maleisië, de NiahCaves. Men heeft bewijzen gevonden dat er al 40.000 jaar geleden mensen in deze grotten geleefd hebben.Buiten de grotten van Mulu zijn dit één van de grootste ter wereld en ze worden bewoond door miljoenen vleermuizen en zwaluwen. Deze zwaluwen bouwen hun nesten soms meer dan 30 meter hoog tegen het plafond. De Chinezen zijn zeer verlekkerd op deze nesten en betalen er enorm hoge bedragen voor.Hier leren we dat er drie soorten vogelnesten bestaan, namelijk witte, rode en gele.
Voor de witte en tevens de meest waardevolle worden de grootste bedragen neergeteld. Om de nesten te kunnen bemachtigen worden wankele bamboestellingen gebouwd of wordt gewoon met behulp van een touw naar boven geklommen. Dit eist zo nu en dan een slachtoffer. In de valavond kunnen we hier ook getuige zijn van de aflossing van de wacht tussen de vele duizenden vleermuizen die de grot verlaten om hun dagelijks voedsel te zoeken en de duizenden zwaluwen die er terug hun nesten komen opzoeken. Na dit alles keren we moe maar voldaan terug naar Miri.
DAG 11: MIRI - KOTA KINABALU
Na het ontbijt nemen we de vlucht naar KotaKinabalu, de hoofdstad van Sabah. Na de transfer naar het hotel is het mogelijk om op eigen houtje deze kleine stad te verkennen.
KotaKinabalu is met zijn 200.000 inwoners het hart van Sabah. Het is zeker een bezoek van meerdere dagen waard. Een niet te missen plaats is de Filipijnse markt. Overdag is het een mooie gelegenheid om goedkoop op souvenirjacht te gaan; hier kan je je vaardigheid in het afbieden nog wat bijschaven! 's Avonds zorgt de ondergaande zon voor een prachtig kleurenspektakel. Deze avondmarkt gelegen aan de kust is zonder meer het meest gezellige deel in de stad.
DAG 12: KOTA KINABALU - TUNKU ABDUL RAHMAN NATIONAL PARK
Vandaag wordt het weer een dag vol avontuur. We worden met snelle bootjes naar het Tunku Abdul Rahman National Park gebracht. Dit natuurgebied wordt gevormd door 5 idyllische eilandjes voor de kust van KotaKinabalu, namelijk PulauGaya, PulauSapi, PulauManukan, PulauMamutik en PulauSulug. Deze eilanden zijn omringd door prachtige koraalriffen en om deze reden werd het gebied tot nationaal park uitgeroepen.
We zullen de ganse dag op één van deze eilandjes doorbrengen om er al snorkelend de onderwaterwereld te bewonderen of gewoon te genieten van de zon en de zee op deze mooie kleine stranden.
DAG 13: KOTA KINABALU - KUALA LUMPUR
Na het ontbijt nemen we het vliegtuig met bestemming Kuala Lumpur. Aankomst in de nieuwe luchthaven van Kuala Lumpur en transfer naar het hotel in het hartje van de stad. Kuala Lumpur is gelegen aan de samenvloeiing van de Gombak en de Kelang rivieren en telt ongeveer 2 miljoen inwoners. Na ons verfrist te hebben kunnen we een eerste kennismaking met deze stad ondernemen.
DAG 14: KUALA LUMPUR
Vandaag staat een bezoek aan de stad met zijn twee gezichten op het programma. Deze fascinerende stad is het best te voet te bezoeken. Eerst gaan we het oude gedeelte verkennen. Hier bezoeken we de centrale markt waar we onmiddellijk de verscheidenheid aan tropische gewassen en vruchten kunnen leren kennen. Ook bezoeken we een Chinese en Indische tempel in deze wijk. We wandelen verder naar de koloniale buurt. Hier kunnen we een blik werpen op het Merdeka plein, het gerechtsgebouw Sultan Abdul Samad en bezoeken we de Anglicaanse Sint Mary´s kerk.
DAG 15: KUALA LUMPUR - PENANG
Na het ontbijt vlucht vanuit Kuala Lumpur naar Penang Transfer vanuit de luchthaven naar het hotel, gelegen in het hartje van de cultuurstad Georgetown.
De hoofdstad van het eilandje Penang bezit één van de grootste collecties van Zuid-Oost-Azië aan oude gebouwen daterende van de 19de en de 20ste eeuw. Het is werkelijk een openlucht museum bestaande uit Zuid-Chinese winkelhuizen, clanhuizen, Chinese en Indische tempels en koloniale gebouwen. Echt een plaats om niet te missen.
DAG 16: PENANG
Na het ontbijt beginnen we onze dag met een wandeling doorheen de oude straatjes van Georgetown. We nemen een kijkje in het Fort Cornwallis, waar Kapitein Francis Light, stichter van Georgetown, voor het eerst aan land is gekomen in 1786. Later besliste hij er een fort te bouwen. Het Penang Museum gebouwd in 1821 is beslist ook een bezoekje waard om het vroegere leven van de lokale bevolking te begrijpen. Kortom op deze tocht hebben we ogen tekort om alles te kunnen opnemen van wat we op straat te zien krijgen.
DAG 17: PENANG
Vandaag gaan we een stukje verder uit de stad om de Teh Kek Lok Si tempel te bezoeken. Dit is één van de grootste en mooiste boeddhistische tempelcomplexen van Zuid-Oost-Azië. Je zult met verbazing staan kijken naar de prachtige 30 meter hoge pagode. Het is een combinatie van Chinese, Thaise en Birmese architectuur. DeTeh Kek Lok Si of soms ook de Temple of Paradise genoemd is men beginnen te bouwen in de jaren 1890 op een heuveltop. Er is 20 jaar aan dit complex gebouwd.
Na dit zoek gaan we verder met de kabelbaan naar de Penang Hill. Deze kabelbaan is de oudste Maleisische kabelbaan. Vanaf deze plaats hebben we een prachtig uitzicht over de het eiland en de stad. Ook zien we van hieruit de langste brug van Maleisië, die het eilandje Penang met het vaste land verbindt. Na dit alles keren we terug naar de stad waar we nog rustig op eigen houtje kunnen rondkuieren.
DAG 18: PENANG - KUALA LUMPUR
Na het ontbijt nemen we het vliegtuig met bestemming Kuala Lumpur. Aankomst in de nieuwe luchthaven van Kuala Lumpur en transfer naar het hotel in het hartje van de stad.
Kuala Lumpur is gelegen aan de samenvloeiing van de Gombak en de Kelang rivieren en telt ongeveer 2 miljoen inwoners.
Na ons verfrist te hebben kunnen we een eerste kennismaking met deze stad ondernemen.
DAG 19: KUALA LUMPUR
Vandaag staat een bezoek aan de stad met zijn twee gezichten op het programma. Deze fascinerende stad is het best te voet te bezoeken.Eerst gaan we het oude gedeelte verkennen. Hier bezoeken we de centrale markt waar we onmiddellijk de verscheidenheid aan tropische gewassen en vruchten leren kennen.Ook bezoeken we een Chinese en Indische tempel in deze wijk.We wandelen verder naar de koloniale buurt. Hier kunnen we een blik werpen op het Merdeka plein, het gerechtsgebouw Sultan Abdul Samad en bezoeken we de Anglicaanse Sint Mary´s kerk. Vervolgens maken we gebruik van de hypermoderne metro om het nieuwe gedeelte van de stad te bezoeken. Hier wandelen we langs de wereldbekende Petronas TwinTower. Met zijn 451meter is hij nog steeds het hoogste gebouw ter wereld.
Daarna werpen we van op de 421 meter hoge Menara Kuala Lumpur een blik over de stad. Deze toren is de 4de hoogste telecommunicatietoren in de wereld. Na dit alles wandelen we verder tussen de verschillende prachtige hypermoderne gebouwen terug naar ons hotel.
DAG 20: KUALA LUMPUR - EUROPA
Na dit alles hebben we nog even tijd om te shoppen gezien de vlucht pas in de avond vanuit Kuala Lumpur naar Europa vertrekt.
DAG 21: EUROPESE LUCHTHAVEN - BRUSSEL
Aankomst op een Europese luchthaven en transfer naar Brussel. Einde van een onvergetelijk mooie groepsreis Maleisië.

TECHNISCHE INFORMATIE
DATA: 03/03/2018 –23/03/2018 (16 dagen mogelijk)
22/09/2018 – 12/10/2018 (16 dagen mogelijk)
DEELNEMERS: Gemengde groep van minimum 9en maximum 12 personen
PRIJS: 16 dagen: vanaf 3.290 € (onder voorbehoud)
21 dagen: vanaf 3.440 € (onder voorbehoud)

DEZE PRIJS OMVAT:
 Intercontinentale en lokale vluchten volgens het programma
 Transfers vermeld in het programma
 Excursies voorzien in het programma per minibus en per boot
 Logies en ontbijt in 4 sterrenhotels op basis van 2-persoonskamers (te delen) en bungalows op basis van 2 of 4-persoonskamers
 Alle ingangsgelden voor geplande bezoeken
 Lokale gidsen
 Gespecialiseerde Belgische gids
 B.T.W. en alle lokale taksen
 Alle luchthaventaksen
OMVAT NIET IN DEZE GROEPSREIS MALEISIË :
 Transfer Brussel – Amsterdam heen en terug
 Drank en alle maaltijden (ongeveer 350 €)
 Persoonlijke uitgaven (souvenirs...)
 Singletoeslag 198 €(ter plaatse te betalen aan de gids)
 Annulerings- en bijstandsverzekering
VERZEKERINGEN:
Een annulatie- en bijstandsverzekering zijn niet inbegrepen in de prijs maar kan wel bij ons gereserveerd worden. Contacteer voor meer details ons kantoor.
PROGRAMMAWIJZIGINGEN:
Niet te voorziene omstandigheden, vertragingen bij transporten of andere oorzaken buiten onze wil om kunnen tot programmawijzigingen of verschuivingen in de dagindeling leiden.
VOORBEREIDENDE VERGADERING:
Minstens één maand voor de afreis wordt een voorbereidende vergadering gehouden met alle deelnemers. De praktische uitrusting en alle mogelijke aspecten van de reis worden er besproken.
OVERNACHTINGEN:
In de steden overnachten we in 4 sterren hotels op basis van 2-persoonskamers. In de nationale parken slapen we in bungalows op basis van 2 of 4-persoonskamers. In Pelagus slapen we 3 nachten in een prachtig 4 sterren luxe resort midden in het oerwoud.

Maleisië, twin towers in Kuala LumpurMaleisië, Hindoe temple in Kuala LumpurMaleisië, Hindoe temple in Kuala LumpurMaleisië, Teh Kek Lok Si temple in PenangMaleisië, prachtige temple in PenangMaleisië, blauwe huis in PenangMaleisië, tocht in Sandakan om de Orang Utans te zien - SabahMaleisië, vertrek met de boot vanuit Kapit terug naar Sibu - SarawakMaleisië, op de lokale markt in Kapit - SarawakMaleisië, mooie hagedis op het eilandje manutik in SabahMaleisië, zeetuinen van SahabMaleisië, prachtige neushoornvogels tijdens wandeling in het regenwoud - SarawakMaleisië, prachtige ijsvogel tijdens wandeling in het regenwoud - SarawakMaleisië, prachtige neushoornvogel tijdens wandeling in het regenwoud - SarawakMaleisië, gaan vissen met Ibans in het regenwoud - SarawakMaleisië, bezoek aan longhouse van de Ibans in het regenwoud - SarawakMaleisië, bezoek aan longhouse van de Ibans in het regenwoud - SarawakMaleisië, bladkikker gezien tijdens nachtwandeling in het regenwoud - SarawakMaleisië, gezien tijdens nachtwandeling in het regenwoud - SarawakMaleisië, gezien tijdens nachtwandeling in het regenwoud - SarawakMaleisië, gezien tijdens nachtwandeling in het regenwoud - SarawakMaleisië, gezien tijdens nachtwandeling in het regenwoud - SarawakMaleisië, ons verblijf die in het regenwoud aan de Rajan rivier - SarawakMaleisië, ons verblijf die in het regenwoud aan de Rajan rivier - SarawakMaleisië, zicht op de Rajan rivier - SarawakMaleisië, in de haven van Sibu - SarawakMaleisië, Chinese temple in Kuching - SarawakGROEPSREIS MALEISIË : – PENANG, BORNEO – SARAWAK & SABAH28Maleisië, Kuching, de stad van de kat - SarawakMaleisië, zonsondergang in Bako N.P. - SarawakMaleisië, mangrove woud in SarawakMaleisië, Rafflesia arnoldii - grootste bloem op aardeMaleisië, Sarawak - silver leaf mongkey in Bako N.P.Maleisië, Sarawak - Nepentus in Bako N.P.Maleisië, Sarawak - Bako N.P.GROEPSREIS MALEISIË : – PENANG, BORNEO – SARAWAK & SABAH36Maleisië, Borneo- Iban in longhouse - omgeving PelagusMaleisië, Borneo-neusaap in Bako N.P
vanaf 3290 euro

Meer info over 'GROEPSREIS MALEISIË : – PENANG, BORNEO – SARAWAK & SABAH'

    captcha

    (*) = verplichte velden